Chinese economie groeit harder dan verwacht, is dat goed voor bitcoin?

De Chinese economie lijkt op dit moment enorm te profiteren van het einde van de COVID-19 pandemie. Het bruto binnenlands product van China is in het eerste kwartaal van 2023 met 4,5 procent toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022, zo blijkt uit de cijfers van het National Bureau of Statistics.

Het vorige kwartaal groeide de Chinese economie nog met 2,9 procent en voor dit kwartaal lag de voorspelling op 4 procent.

Groei Chinese economie. Bron: Bloomberg
Groei Chinese economie. Bron: Bloomberg

Waar komt deze groei vandaan?

De grote vraag is natuurlijk waar deze plotselinge groei van de Chinese economie vandaan komt. Vooral de consumptie in China lijkt een belangrijke reden voor de groei van de economie. Met name de omzet van de detailhandel steeg flink ten opzichte van het afgelopen jaar.

Deze nam in maart met 10,6 procent toe ten opzichte van vorig jaar, terwijl de meeste economen een groei van 7,5 procent hadden voorspeld. De industriële productie was met een stijging van 3,9 procent iets zwakker dan de 4,4 procent die vooraf werd verwacht.

De Chinese CSI 300 aandelenindex opende de dag met een stijging van 0,1 procent, wat niet heel boeiend is. Verder steeg de offshore-yuan met 0,3 procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De rente op 10-jarige Chinese staatsobligaties viel met 1 basispunte naar beneden naar 2,84 procent.

Fu Linghui, een vertegenwoordiger van het National Bureau of Statistics zegt dat het complexe internationale klimaat en onvoldoende vraag in China zelf betekenen dat de fundamenten voor een economisch herstel "nog niet solide" zijn.

Tegenstrijdige signalen

Economen zijn op dit moment verdeeld over de noodzaak van overheidssteun voor de Chinese economie. China kent overigens niet hetzelfde inflatieprobleem als het Westen. In China kwam de CPI vorige week bijvoorbeeld binnen op een schamele 0,70 procent.

In die zin heeft China meer ruimte om zijn economie te stimuleren. De doelstelling van de Chinese overheid ligt echter op een economische groei van ongeveer 5 procent, waardoor dit wellicht niet nodig is.

Het kan zomaar zijn dat China dankzij zijn relatief sterke economie de wereld kan behoeden voor een gigantische recessie, wat waarschijnlijk in het voordeel van bitcoin werkt.

Als er een recessie uitbreekt, dan vluchten mensen waarschijnlijk als eerste richting fiatmunten als de euro en de dollar. Daar moet men immers de rekeningen mee betalen. Wat dat betreft zou een zware recessie waarschijnlijk niet goed zijn voor bitcoin, in ieder geval niet op de korte termijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsbullishChina

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....