De Chinese provincie Yunnan gaat Bitcoin mining NIET verbieden

De Chinese provincie Yunnan blijft voorlopig geschikt om bitcoin te minen. Eerdere berichten over een verbod op datacentra die zich met bitcoin bezig houden lijkt van de baan. Dat meldt Coindesk. De bron van Coindesk kwam met neppe bewijzen.

Toch is het geen gek gerucht: in China ontstaat er meer weerstand tegen deze industrie in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nieuwe strenge aanpak valt samen met een landelijk beleid om ‘vervuilende industrieën’ aan te pakken.

Stoppen met minen

Voorlopig zijn de ondernemers in Yunnan, zo lijkt het, nog veilig. Maar in andere delen van China worden datacentra gedwongen gesloten. Recentelijk was dat het geval in Xinjiang.

Het gaat specifiek om miners die met kolenenergie aan de haal gaan. Het ging hier om een gebied van 15.500 vierkante meter waarin verschillende steenkoolproducties plaatsvinden. Zo zijn er industriële fabrieken en elektriciteitscentrales waarbij steenkool wordt gebruikt. Ook bitcoin miners maken gebruik van deze bronnen in de regio.

BTC.top, een grote mining pool, gaf aan te willen verhuizen naar Noord-Amerika.

China en bitcoin

Bitcoin en China hebben een vreemde relatie. Het grootste gedeelte van de miners zit momenteel nog op Chinees grondgebied. Mede door de recente ontwikkelingen en onzekerheden lijkt dat percentage echter wel af te nemen.

Op grote schaal zetten landen als Iran en Kazachstan in op bitcoin mining. Beter gezegd: steeds meer ondernemers en datacentra trekken naar deze gebieden voor deze markt. Maar ook deze landen staan niet bekend om hun gastvrijheid.

Overal ter wereld proberen overheden bitcoin in een bepaald wettelijk hoekje te duwen. Dat zorgt voor veel onduidelijkheden en wisselende regels. In de Verenigde Staten zien we op niveau van losse staten ook andere maatregelen. Zo zette Texas laatst een belangrijke stap: bitcoin is legaal én een betaalmiddel.

Kortom: in deze markt komt steeds meer concurrentie.

Een ander saillant detail is dat veel hardware (voor mining en heel veel andere industrieën) voornamelijk uit China komt. Ook daar heeft het land grip op het mining ecosysteem.

Ondanks deze mooie uitgangspositie lijkt het land China steeds strenger op te treden tegen bitcoin. Het basisidee van BTC, neutraal en grenzeloos geld, past niet goed bij de aanpak van het Chinese regime.

Mede door de verschillende belangen en de taalbarrière komen er soms onduidelijk berichten uit China rondom bitcoin. Neem dat mee wanneer je weer iets leest over een nieuw verbod.

Tegelijkertijd lijkt er nu wel echt wat aan het veranderen: handelshuizen stoppen met diensten voor Chinezen, andere partijen pakken hun spullen en vertrekken naar een ander land.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChina

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...