Coinbase draait verlies van $97 miljoen in Q2 2023

Zit het grote Coinbase in de problemen? Gisteren maakte de beursgenoteerde crypto exchange bekend dat ze in het tweede kwartaal van 2023 een netto-verlies van 97 miljoen dollar in de boeken moesten schrijven. Verder haalde Coinbase een omzet van 663 miljoen dollar binnen, wat een daling van 10 procent betekent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Moeten klanten zich zorgen maken over Coinbase en hun bitcoin daar weghalen?

De grote vraag is natuurlijk of Coinbase kan omvallen. In prinicipe is het antwoord op die vraag altijd ja, uiteindelijk is Coinbase immers ook maar een bedrijf en lukt het ze nog niet echt om regelmatig winsten te boeken. Ook nu weer moest het beursplatform een gigantisch verlies opschrijven tijdens het afgelopen kwartaal.

De kans lijkt echter klein dat Coinbase zomaar zal omvallen, al dachten we van FTX natuurlijk hetzelfde en we weten allemaal wat er in november 2022 gebeurde.

Wij roepen dan ook niet dat je meteen al je bitcoin moet weghalen bij Coinbase, maar weet in ieder geval wat de risico’s zijn en zorg er altijd voor dat een deel van jouw bitcoin in een eigen wallet zitten.

Dat is immers waar Satoshi Nakamoto bitcoin in 2009 voor lanceerde, om een alternatief op de markt te brengen voor de gecentraliseerde tussenpersonen die op dat moment (en nog altijd) de financiële wereld domineerden.

Slechte resultaten voor Coinbase

Voor het tweede kwartaal rapporteerde Coinbase ook nog eens 327 miljoen dollar aan omzet uit transacties; wat een daling van 13 procent markeerde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023. Volgens het bedrijf zelf zorgden de lagere volumes vooral voor de dalingen in de omzet, al werd dat gedeeltelijk goedgemaakt door hogere gerealiseerde opbrengsten, vanwege veranderingen in de handelsactiviteit.

Verder noemde Coinbase op dat zij het in ieder geval beter doen dan de rest van de markt, die over het algemeen een omzetdaling van 48 procent zag het afgelopen kwartaal. Dat betekent volgens Coinbase dat het aan marktaandeel gewonnen heeft.

Dat lijkt alles te maken te hebben met Binance, dat op dit moment uit ieder land wordt weggejaagd. Deze week werd nog bekend dat China blijkbaar de grootste markt is voor Binance, wat een vreemde situatie is gezien bitcoin daar verboden is.

Lichte daling voor aandeel Coinbase

Het jaar 2023 is tot nu toe fantastisch verlopen voor het aandeel van Coinbase, met een stijging van ongeveer 170 procent die tot nu toe op de borden staat. Gisteren viel het aandeel, als gevolg van de tegenvallende cijfers, met 0,99 procent naar beneden in de na-handel.

Met die 170 procent in 2023 presteert Coinbase vooralsnog beter dan de bitcoin koers. Die steeg in dezelfde periode namelijk met ongeveer 75 procent. Wat dat betreft lijkt Coinbase te handelen met een soort hefboom op de bitcoin koers. Gaat het goed, dan gaat Coinbase harder dan bitcoin en andersom.

Voor het derde kwartaal van 2023 verwacht Coinbase ongeveer dezelfde resultaten als voor het afgelopen kwartaal. Al hangt dat natuurlijk compleet af van de manier waarop de markt zich dit kwartaal weet te ontwikkelen. Als bitcoin plotseling gaat vlammen, dan kan dat een fantastisch kwartaal opleveren voor Coinbase.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....