Column: Sparen doe je niet in euro, maar in Bitcoin (BTC)

1378 totale weergaven
|

‘Laten we een jeugdrekening openen voor de oudste’. Mijn dochter is 7 jaar, tijd voor een eigen bankrekening inderdaad. Zoals het hoort.

‘Waarom niet het zakgeld in een eigen Bitcoin wallet storten?’ riposteerde ik nog tegen. Maar de CEO des huizes was onverbiddelijk: ‘Nee, ze krijgt een bankrekening’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Misschien ook wel beter ook. Een bankpasje met je eigen naam erop. Iets tastbaars. Zakgeld is nog in euro. Gemakkelijk over te maken vanuit de gezamenlijke rekening. We leven nu eenmaal in een euro wereld.

Ik deed online een vergelijking van jeugdrekeningen. Zoals het een goed functionerende (?) markt betaamt, vult elke bank het pakketje weer anders in.

Bij sommigen mag je je zakgeld in cash storten, bij anderen niet. Bij sommigen krijg je geen of amper rente (0,01%).

Een bank bood 0,1% rente, voor wat het waard is. Toevallig een ‘groene’ bank waar we een spaarrekening hebben. Dan maar die, bespaart weer administratieve rompslomp om je bij een nieuwe bank in te schrijven.

Bitcoin sparen

Maar we zitten niet helemaal onder de knoet van de bank. We sparen ook in Bitcoin voor de kinderen. Misschien ook als spiegel voor anderen die hun spaargeld nog wel gehéél aan de bank toevertrouwen.

Een verzekeringspolis voor de oude dag. Met een pensioenstelsel dat op de tocht staat, helemaal voor de jonge generaties.

Maar kinderen hechten ook aan tastbare zaken. Een (waardeloos) fysiek bitcoin muntje in hun spaarpot werkt daarom beter dan uitleggen waar Bitcoin voor staat. Dat komt nog wel.

Een ‘Penniemaat’ op het Lightning Network zoals collega Arnold die heeft gebouwd, is dan ook de volgende stap hier thuis.

Maar genoeg nerd geneuzel: niemand wil verlies maken op zijn geld. Ons systeem vereist dat je actief met je geld omgaat. Je acteert daarom in het systeem wat je gegeven is.

Dat systeem waardeert kapitaal méér dan arbeid. Dat is soms cru, want iemand in een huurhuis met weinig vermogen is meer de klos.

Dat staat los van de problemen die er op de huizenmarkt heersen: tienduizenden twintigers moeten noodgedwongen thuis bij hun ouders blijven wonen.

Cantillon Effect

Dat geld ongelijk verdeeld is, is nu eenmaal het harde Cantillon Effect dat onze maatschappij kenmerkt. Diegenen die dichter bij de geldkraan zitten zoals (centrale) banken, hebben eerder toegang tot dit geld.

Voor de retail klant en onze kinderen rest weinig tot geen rente op je spaargeld. Het geld is inmiddels al gebruikt. Banken zitten gevangen in dit systeem en bieden géén alternatief.

Ze zitten bovendien gevangen in een inflatoir systeem. Bedoeld om de oplopende schulden kleiner te laten lijken. De Federal Reserve accepteert een inflatieniveau van 2%, zo maakte Jerome Powell deze week bekend. Ook de DNB zegt op haar website dat met zoveel woorden:

‘Een inflatie op jaarbasis van onder maar dicht bij 2% op de middellange termijn in het hele eurogebied’

Kortom, inflatie is een feit. En je gaat het pas zien als je doorhebt. Dat spaargeld wordt elk jaar minder waard. Welke opties zijn er dan nog?

Want in een systeem die vermogen meer beloont, moet je een strategie hebben voor je vermogen. Want arbeid is hoger belast en de onzekerheid op de arbeids – en pensioenmarkt neemt alleen maar toe.

Rendement

De gebruikelijke weg van aandelen kopen of een deelname in een beleggingsfonds is dan vaak het advies. Maar is dat wel het juiste besluit?

De Corona steunpakketten aan bedrijven hebben de waardes van hun aandelen naar hemelhoge hoogtes laten stijgen. Is de waarde niet teveel opgepompt? Toegegeven: de AEX-index zit nog niet op een all-time high, dus de rek lijkt er nog niet uit.

Kijken we naar harde assets, dan maken goud én Bitcoin (wederom) een goed jaar door. Bitcoin startte met een koers van $7.200 en staat boven de $11.500. Een rendement van 59%.

Maar met Bitcoin krijg je ook toegang tot het meest veilige, censuurvrije netwerk ter wereld. Het is een netwerk waar geen enkele regering kan zeggen: ‘we stoppen dit netwerk’. Een verbod stopt Bitcoin niet, maar zal het netwerk alleen maar sterker maken.

Dat is ook het beste antwoord voor al die snellere, goedkopere alternatieven op de cryptomarkt: Kan de overheid jouw blockchain verbieden? Ja? Dan is het niet decentraal en censuurvrij. Maar een snellere variant van een database die al bestaat.

Dollar Cost Averaging

Voor diegenen die géén Bitcoin hebben, kan de drempel hoog zijn om te beginnen. Een vrij simpele, overzichtelijke en ietwat conservatieve manier om te starten is dollar cost averaging (DCA).

Dat is het automatisch kopen van een beetje Bitcoin. Elke dag, elke week of maand ongeacht wat de koers doet. Het is het tegenovergestelde van lump sum, het inleggen van groot bedrag op één bepaald moment.

DCA is minder risicovol en iets conservatiever dan lump sum, wat meer marktkennis en meer kunde vereist. Je hebt Nederlandse partijen zoals Bitvavo en Bitcoin Meester waarmee je snel en betrouwbaar Bitcoin kunt kopen via iDeal.

In dat geval koop je Bitcoin op een vast tijdstip in de week, kwestie van een reminder in je agenda zetten. Historisch gezien is de maandag de beste dag om dit te doen, maar dat is géén garantie voor de toekomst!

Het Zwitserse Relai biedt ook een automatische DCA-methode aan, ze accepteren betalingen met een Nederlandse bank.

Bitcoin is nog steeds een volatiel beestje, dus wen daaraan. Beleg ook alleen met spaargeld wat je echt kunt missen. Geen geld wat is gereserveerd voor die kapotte wasmachine of auto of onverwachte belastingaanslag.

Inmiddels ‘sparen’ 60% van de Bitcoiners hun Bitcoin. Ze laten het lekker staan voor betere tijden, hopend op een nieuw record boven de $20.000.

Goud is een optie om te diversifiëren, maar dat is een volwassen markt waar de kaarten al grotendeels geschud zijn. De Bitcoin markt is slechts 1,6% van de Goud markt. De veronderstelde rek bij Bitcoin is veel groter. Lagere commissies om te kopen, te versturen en op te slaan bovendien.

Ook wil je een breuk slaan met Boomer Money. Als veertiger sta ik ook liever op de dansvloer met twintigers. Toch? Hoewel Corona die dansvloer voorlopig naar de huiskamer heeft verplaatst…

It’s a marathon baby

Bitcoin is een lange termijn spel, laat je hoofd niet op hol brengen door kleine coins zonder enige market cap want die staan strak van de manipulatie.

Dit is een marathon, geen sprint. Maar het is lastig om precoiners te overtuigen, juist degenen met wat spaargeld op de bank. Zachte dwang helpt beter dan een evangelie door de strot te douwen. Laat de cijfers spreken.

Ik durf wel de weddenschap aan dat mijn hardloopmaatje (business analist) voor de kerst wat Bitcoin heeft gekocht. Ik zal eens met zíjn CEO thuis gaan praten, want de adoptiefase is al lang aan de gang…

Lees meer over:
Bitcoin nieuwscolumn

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...