Europa stemt vandaag over verbod op bitcoinmining

Update - De Europese Unie stemt vandaag om 13.45 uur over een set van regels die het proof-of-work-consensusmechanisme kunnen verbieden. Doorn in het oog is het hoge energiegebruik om nieuwe bitcoin te minen.

Een mogelijk verbod is onderdeel van een groter raamwerk aan regels, bekend als het Markets in Crypto-Assets (MiCA)-raamwerk. Volgens experts gaat het een spannende stemming worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Mocht het tot een verbod komen voor proof-of-work, dan worden miningbedrijven op de het Europese vasteland geweerd. De route die China ook koos, een verbod op bitcoinmining.

De belangrijkste argumenten of vóór een verbod te kiezen is het volgens sommigen het vervuilende karakter van bitcoinmining (teveel gebruik van fossiele energiebronnen). Ook denkt men dat Rusland door middel van cryptocurrency's de economische sancties kan omzeilen.

Marktvolger Patrick Hansen ziet dat het een spannende stemming met een licht voordeel dat het verbod er toch niet komt.

Eerder bericht:

De laatste versie van een juridisch raamwerk voor de regulering van cryptocurrency's in de Europese Unie schijnt weer een voorschrift te bevatten die nadelig lijkt voor proof-of-workmunten. Maandag is het zo ver en stemt het Europees Parlement over het voorstel.

Proof-of-work is onderdeel van het fundament van Bitcoin. Het zorgt ervoor dat iedere bitcoin is gedekt door energie. Je kunt niet uit het niets een bitcoin maken, daar moet je kapitaal en energie voor opgeven. In tegenstelling tot proof-of-stake, waarbij je enkel over kapitaal hoeft te beschikken.

Regulering staat voor 2025 op de rol

Hoewel het Europees Parlement maandag stemt over de nieuwe wetgeving, waarmee onder andere proof-of-work het zwaarder krijgt in de Europese Unie, gaat het pas in januari 2025 in werking.

In die zin hebben we dus nog even om aan de wereld te laten zien hoe belangrijk bitcoin is en dat het in veel gevallen een stuk minder slecht is voor het klimaat dan gedacht.

Neem bijvoorbeeld het voorkomen van het affakkelen van overtollig gas of het gebruiken van duurzame energie die anders verloren zou gaan. In tegenstelling tot wat je in eerste instantie zou denken heeft bitcoin de potentie om het klimaat juist te helpen.

Daarbij moet er ook nagedacht worden over de waarde van een munt als bitcoin die resistent is tegen inflatie en confiscatie. In het Westen is dat wellicht niet relevant, maar er zijn plekken op de wereld waarvoor dat niet geldt.

Nog geen duidelijkheid over proof-of-work voorschrift

De vorige versie van het zogenaamde MiCA-framework bevatte een zeer strenge paragraaf over proof-of-work mining. Waarbij duidelijk werd aangestuurd op een verbod op bitcoin mining in de Europese Unie vanaf januari 2025.

Dat voorschrift werd later echter geschrapt vanwege tegengeluid uit de industrie. Dr. Stefan Berger, de Europarlementariër die de leiding heeft over het MiCA-framework, gaf op 1 maart te kennen dat de voorschrift nog niet helemaal van tafel is.

In die zin kunnen we niets anders dan afwachten en moeten we zien hoe de laatste versie van het document eruit komt te zien. Voor nu lijkt het erop dat het minder heftig is dan in eerste instantie gedacht, maar het ziet er allemaal nog steeds niet geweldig uit voor bitcoin.

"Crypto assets moeten voldoen aan de minimale klimaateisen wat betreft hun consensus-mechanisme voordat ze mogen worden uitgegeven, aangeboden of aangemeld voor de handel in de Europese Unie", zo lijkt het voorschrift op dit moment te luiden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...