‘Bedenker’ van Bitcoin aangeklaagd wegens inbreuk auteursrecht

Een koekje van eigen deeg. Zo zou je de actie van COPA richting Craig Wright wel kunnen noemen. De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) heeft namelijk een rechtszaak aangespannen tegen Wright. Hij claimt al geruime tijd de copyrights van de whitepaper van Bitcoin in handen te hebben.

Rechtszaak over de whitepaper

COPA is opgericht door Square, het bedrijf van Twitter-baas Jack Dorsey, bekend van de Cash App. Het is een non-profit organisatie met een duidelijk doel: ze wil het patenteren van open source technologieën voorkomen. De organisatie krijgt steun van onder andere Coinbase, Kraken, OKCoin, MicroStrategy, Blockstream en BitPay.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De rechtszaak is ingediend bij het Britse Hooggerechtshof. COPA stelt dat Wright noch de auteur noch de eigenaar van de whitepaper is. Hierdoor zou COPA gewoon de whitepaper mogen publiceren zonder dat ze inbreuk doen op het auteursrecht. Wright is het hier uiteraard mee oneens.

Het is een nobel streven van COPA, want in de open source en decentrale wereld is er niet één persoon of entiteit die de leiding zal nemen om de code te verdedigen. Met deze alliantie kan de community toch een vuist maken.

Craig 'Faketoshi' Wright

Het doel is om een gerechtelijk bevel af te dwingen, zodat Wright geen aanspraak kan maken op auteurschap of eigenaarschap van het document. Hierdoor zou iedereen de whitepaper uit 2008 mogen plaatsen zonder juridische problemen.

Craig Wright claimt dat hij Satoshi Nakamoto is, en daarmee dus de bedenker van Bitcoin. Daar is hij niet erg succesvol (meer) in: door veel mensen wordt hij gezien als fraudeur. De Australische computerwetenschapper stond aan de basis van de splitsing van Bitcoin Cash in BCH en 'zijn' Bitcoin Satoshi Vision (BSV).

In januari beweerden advocaten van Wright dat de frontman van BSV 'zijn auteursrecht over de whitepaper afdwong'. Hij stuurde verscheidene brieven naar websites die de whitepaper online hadden staan met het verzoek om deze te verwijden. Onder andere Bitcoin.org en Bitcoincore.org kregen deze brief op de mat.

Bitcoin is antifragiel

Hoewel Bitcoincore.org uiteindelijk aan de wens van Wright voldeed, na een discussie tussen developers en de community, had deze actie van Wright het tegenovergestelde effect. Nog geen week na de eerste brieven begonnen allerlei andere partijen de whitepaper te hosten op haar websites. Zelfs de overheidswebsites van Estland en Colombia deden hieraan mee.

Het was een leuk voorbeeld van hoe een netwerkeffect in de praktijk werkte. Het laat tegelijk ook zien dat Bitcoin antifragiel is: wordt het door een persoon aangevallen? Dan springt iedereen erop om een steentje bij te dragen.

COPA maakte bezwaar en vroeg op 5 februari om meer informatie van Wright over de auteursrechtclaims. Nu komen de twee tegenover elkaar te staan in de rechtszaal.

Wil je graag meepraten over de zaak? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Craig Wright