Crimineel krijgt $1,5 miljoen aan Bitcoin terug van Zweedse politie

De Zweedse overheid is gedwongen om meer dan $1,5 miljoen in bitcoin (BTC) terug te geven aan een drugsdealer. Sinds hij de cel in ging is de waarde van zijn bitcoin enorm gestegen.

‘Crimineel geld’

De autoriteiten in Zweden namen twee jaar geleden 36 BTC in beslag van een drugsdealer. Destijds was de waarde van deze bitcoin iets minder dan $150.000. Als je het terugrekend, kostte één bitcoin destijds iets meer dan $4.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vandaag de dag, met een spotprijs van om en nabij de $48.500, is deze zelfde 36 BTC meer dan $1.746.000 waard. $1,7 miljoen dus, wat ruim anderhalf miljoen meer is dan het bedrag dat in beslag werd genomen.

Tegen de tijd dat de Zweedse handhavingsautoriteit de bitcoin wilden veilen, was de waarde ervan dusdanig gestegen dat ze slechts 3 BTC hoefden te verkopen om de oorspronkelijke waarde terug te verdienen, zo schrijft de Britse krant The Telegraph.

De autoriteit moet nu de resterende 33 bitcoin teruggeven aan de drugsdealer. De officier van justitie Tove Kullberg beschrijft het als “ongelukkige” situatie. Althans, voor de autoriteiten. De drugsdealer had (zonder het te weten) diamond hands, omdat de politie voor hem de hele prijsstijging (onbewust) heeft uitgezeten.

“De les die hieruit moet worden geleerd, is om de waarde in bitcoin te houden, en dat de winst van de misdaad 36 BTC moet zijn, ongeacht wat de (dollar)waarde van bitcoin op dat moment is”, aldus Kullberg.

Soortgelijke situatie

Er zijn veel gevallen te noemen, waarin de autoriteiten (zonder het te weten) flink winst maakten met in beslag genomen bitcoin. De Number-go-Up (NgU) technologie heeft er in verscheidene gevallen voor gezorgd dat overheden flink winst pakten. Naar verluidt heeft Bulgarije heel veel bitcoin in bezit, die ooit in beslag zijn genomen.

Het kan ook fout gaan. Er zijn verhalen van politiediensten die dachten bitcoin geconfisqueerd te hebben. Ze namen echter de public key in beslag, en niet de private key. Daardoor bleef de bitcoin alsnog uit handen van de opsporingsdiensten.

Ook toonde onderzoek van Chainalysis aan dat de overheid geen weet heeft van forks. Bij vroege inbeslagnames (daterend van vóór 2017) kregen ze gratis Bitcoin Cash (en potentieel later ook Bitcoin SV) voor elke bitcoin die ze geconfisqueerd hadden. Gratis geld, wat na het einde van de hechtenis in sommige gevallen door de ex-crimineel gewoon met dezelfde oude private key kon worden geïnd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

  By Arend Hubach

  Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Brian Russ: “Ethereum kan nog 17x over de kop”

  De ethereum koers is de afgelopen maanden explosief gestegen en klokt op het moment van...

  Nieuws
  Goedemorgen Bicoin: voorspelling van $125.000 per BTC in 2025

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Blackrock crypto etf Nieuws
  Willy Woo: “Bitcoin minimaal op $125.000 in 2025”

  De populaire on-chain analist Willy Woo zegt dat bitcoin minimaal richting de 125.000 dollar gaat...

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Lees meer