Crimineel krijgt $1,5 miljoen aan Bitcoin terug van Zweedse politie

De Zweedse overheid is gedwongen om meer dan $1,5 miljoen in bitcoin (BTC) terug te geven aan een drugsdealer. Sinds hij de cel in ging is de waarde van zijn bitcoin enorm gestegen.

‘Crimineel geld’

De autoriteiten in Zweden namen twee jaar geleden 36 BTC in beslag van een drugsdealer. Destijds was de waarde van deze bitcoin iets minder dan $150.000. Als je het terugrekend, kostte één bitcoin destijds iets meer dan $4.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Vandaag de dag, met een spotprijs van om en nabij de $48.500, is deze zelfde 36 BTC meer dan $1.746.000 waard. $1,7 miljoen dus, wat ruim anderhalf miljoen meer is dan het bedrag dat in beslag werd genomen.

Tegen de tijd dat de Zweedse handhavingsautoriteit de bitcoin wilden veilen, was de waarde ervan dusdanig gestegen dat ze slechts 3 BTC hoefden te verkopen om de oorspronkelijke waarde terug te verdienen, zo schrijft de Britse krant The Telegraph.

De autoriteit moet nu de resterende 33 bitcoin teruggeven aan de drugsdealer. De officier van justitie Tove Kullberg beschrijft het als “ongelukkige” situatie. Althans, voor de autoriteiten. De drugsdealer had (zonder het te weten) diamond hands, omdat de politie voor hem de hele prijsstijging (onbewust) heeft uitgezeten.

“De les die hieruit moet worden geleerd, is om de waarde in bitcoin te houden, en dat de winst van de misdaad 36 BTC moet zijn, ongeacht wat de (dollar)waarde van bitcoin op dat moment is”, aldus Kullberg.

Soortgelijke situatie

Er zijn veel gevallen te noemen, waarin de autoriteiten (zonder het te weten) flink winst maakten met in beslag genomen bitcoin. De Number-go-Up (NgU) technologie heeft er in verscheidene gevallen voor gezorgd dat overheden flink winst pakten. Naar verluidt heeft Bulgarije heel veel bitcoin in bezit, die ooit in beslag zijn genomen.

Het kan ook fout gaan. Er zijn verhalen van politiediensten die dachten bitcoin geconfisqueerd te hebben. Ze namen echter de public key in beslag, en niet de private key. Daardoor bleef de bitcoin alsnog uit handen van de opsporingsdiensten.

Ook toonde onderzoek van Chainalysis aan dat de overheid geen weet heeft van forks. Bij vroege inbeslagnames (daterend van vóór 2017) kregen ze gratis Bitcoin Cash (en potentieel later ook Bitcoin SV) voor elke bitcoin die ze geconfisqueerd hadden. Gratis geld, wat na het einde van de hechtenis in sommige gevallen door de ex-crimineel gewoon met dezelfde oude private key kon worden geïnd.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad