Crypto VCs investeren $213 miljoen in AI in Q3 2024

687 totale weergaven
|

De interesse van crypto Venture Capitalists (durfkapitaal) in kunstmatige intelligentie (AI) neemt sterk toe. In het derde kwartaal van 2024 werd er meer dan $213 miljoen geïnvesteerd in AI-projecten, een stijging van 340% ten opzichte van vorig jaar. Dit markeert AI als een cruciaal element voor de volgende fase in de cryptomarkt.

Forse stijging van AI-investeringen door crypto VCs

De afgelopen kwartalen heeft de cryptomarkt een interessante verschuiving meegemaakt. Volgens een recent rapport van Messari hebben crypto VCs in het derde kwartaal van 2024 maar liefst $213 miljoen geïnvesteerd in AI-projecten. Dit vertegenwoordigt een indrukwekkende stijging van 340% in vergelijking met het voorgaande jaar. De toename is vooral te danken aan de groeiende adoptie van AI in verschillende sectoren binnen de cryptowereld, zoals gedecentraliseerde netwerken (DeFi), sociale netwerken en DePin.
Daarnaast blijkt uit het rapport dat AI-tokens potentieel beter kunnen presteren dan meme coins, wat verdere interesse van investeerders aanwakkert. Hoewel de totale venture funding in crypto in Q3 licht daalde tot $3,8 miljard, blijft de focus op AI en nieuwe gedecentraliseerde infrastructuren sterk. Dit geeft aan dat VCs inzetten op de lange termijn en geloven dat AI de komende jaren een belangrijke rol zal spelen in de cryptomarkt.

De hoeveelheid durfkapitaal dat richting AI stroomt is flink toegenomen in het afgelopen kwartaal. Bron: Messari.

De relatie tussen AI, Nvidia en crypto-investeringen

De toegenomen belangstelling voor AI binnen de cryptowereld is niet geheel onverwacht. Deze trend loopt parallel aan de prestaties van Nvidia, een belangrijke speler in de AI-hardware-industrie. In oktober bereikte Nvidia’s marktkapitalisatie een recordhoogte van $3,41 biljoen, wat het de op één na grootste onderneming ter wereld maakt. Sinds het begin van 2024 is Nvidia’s aandelenkoers met 190% gestegen, waarmee het een van de best presterende bedrijven in de S&P 500 is.
Deze correlatie tussen Nvidia’s succes en de groeiende interesse in AI binnen de cryptosector onderstreept de sterke band tussen de twee markten. Investeerders speculeren dat Nvidia’s opkomende winstrapport in november mogelijk invloed kan hebben op AI-tokens en de bredere markt. De prestaties van Nvidia lijken een belangrijke graadmeter te zijn geworden voor de verwachtingen van investeerders in AI-projecten binnen de crypto-industrie.

Impact van AI op de toekomst van de cryptomarkt

Ondanks een daling van 20% in de totale crypto-investeringen in het derde kwartaal van 2024, blijven AI-projecten een belangrijk focuspunt voor investeerders. Volgens Galaxy’s onderzoek ging 85% van alle cryptogerelateerde financieringen in Q3 naar AI en blockchain-infrastructuur startups. Deze cijfers laten zien dat hoewel de bredere cryptomarkt afkoelt, VCs vertrouwen hebben in de toekomst van AI-gedreven innovaties.
Het feit dat zoveel kapitaal naar AI-projecten stroomt, geeft aan dat investeerders verwachten dat deze technologie de volgende fase van de cryptomarkt zal aandrijven. AI biedt mogelijkheden om efficiëntere, gedecentraliseerde systemen te creëren die nieuwe toepassingen en markten kunnen openen binnen de cryptosector. In de komende jaren zal de rol van AI in crypto naar verwachting alleen maar belangrijker worden, vooral nu steeds meer projecten deze technologie omarmen.

De sterke groei van AI-investeringen door crypto VCs in het derde kwartaal van 2024 toont aan dat kunstmatige intelligentie een kernonderdeel van de toekomst van de cryptosector wordt. Met meer dan $213 miljoen aan investeringen en toenemende interesse in AI-tokens, zijn VCs duidelijk optimistisch over het potentieel van AI. Deze ontwikkeling laat zien dat ondanks de bredere markttrends, vroege AI-projecten een veelbelovende weg vooruit bieden voor de cryptomarkt.

Stay Ahead of the Curve en join ons Discord channel!

Praat mee over dit onderwerp met onze crypto experts.
Praat met andere lezers en blijf 24/7 op de hoogte van het laatste nieuws in ons kersverse Discord channel!

Lees meer over:
AICrypto investering

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...