Cryptoplatform Nigeria zet alle cryptovaluta van klanten om naar ‘stablecoin’ Patricia Token

De Nigeriaans cryptobeurs Patricia zorgt voor controverse. Het heeft vanuit het niets klantenfondsen omgezet naar een nieuwe dollar-stablecoin. Het gaat echter niet om de gerenommeerde namen zoals Tether of USDC, maar om de ‘Patricia Token’.

Dollartokens

Gebruikers uiten op social media hun twijfels over deze eenzijdige (!) beslissing. Men denkt nu dat het team achter Patricia een exit scam is begonnen en bezig is met een oplichting.

Let op: hier is nog niets over bekend en het zijn vooral klachten en aannames. Toch is het frappant genoeg om over dit nieuws te berichten, niet te meer omdat Patricia naar verluidt meer dan 700.000 klanten heeft. Het X-account heeft daarentegen opmerkelijk weinig tractie.

Patricia is een giftcard- en cryptohandelsplatform. Naar eigen zeggen heeft het tegoeden van klanten op eigen initiatief omgezet naar de PTK-token. De timing is tamelijk opmerkelijk, gezien het volgt op het schrijnende nieuws dat Patricia drie maanden geleden $2 miljoen had verloren bij hack.

Zowel bitcoins als naira's werden buit gemaakt bij deze hack, waarna het bedrijf besloot om opnames te bevriezen. In een verklaring stelden ze gebruikers gerust over de status van hun geld.

Naar eigen zeggen is de Patricia Token volledig gedekt door Amerikaanse dollars. Een artikel van Techpoint beschrijft hoe er nu twijfels zijn onder klanten of dit wel écht het geval is, of dat het een begin is van een exit-scam met fractioneel reserve bankieren.

Op X doen meer mooie verhalen de rondte. Gebruiker Somto suggereert dat Patricia veel geld is verloren in een sponsorcampagne, het zou de reality-show Big Brother Naija hebben gesteund.

“In plaats van je liquiditeit te gebruiken om je merk op te bouwen, heb je ervoor gekozen om miljarden uit te geven aan het sponsoren van BBN en nu sta je op het punt investeerders kapot te maken. Ik heb nog nooit een account bij jullie gehad, dus veel succes voor alle betrokkenen."

De kans is miniem dat Nederlanders zich ook maar een klein beetje zorgen maken over deze taferelen. Het is echter wel een mooi voorbeeld van: Not Your Keys, Not Your Coins!

Al het geld dat je niet in eigen beheer hebt staan, kan zomaar (als verrassing) worden omgezet of verplaatst.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsNigeria