Cryptosector klaagt DNB aan wegens ‘te hoge toezichtskosten’

Elf cryptobedrijven staan vandaag in de Rotterdamse rechtbank lijnrecht tegenover De Nederlandsche Bank (DNB). De sector eist dat de toezichthouder de toezichtskosten verlaagt. Die zijn veel te hoog, zo verklaart branchevereniging VBNL, waar een deel van de sector bij aangesloten is. Dat meldt de Telegraaf op haar site.

Cryptobedrijven zijn sinds mei 2021 verplicht zich te registreren bij de DNB, en deze bedrijven hebben echter géén vergunning zoals banken, verzekeraars en trustkantoren. Maar volgens de aangesloten leden van de VBNL is het toezicht en de bijbehorende kosten vergelijkbaar met de bankensector. Volgens de bedrijven is er eerder beloofd door de toenmalige minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) dat de toezichtskosten worden verlaagd.

Voor 2021 was er 1,6
miljoen euro begroot, maar de uiteindelijke kosten kwamen 600.000 euro
hoger uit, op 2,2 miljoen euro. Die kosten worden verdeeld over de bedrijven die in het register van de DNB staan. De uiteindelijke
kosten van 2022 zijn nog onbekend, maar er is al 2,7 miljoen euro begroot. Doorn in het oog is dat de kosten alleen maar oplopen: voor 2023 is er 3,9 miljoen euro begroot.

Op de huidige lijst staan 36 bedrijven, uitgaande van 3,9 miljoen euro komt het neer op 108.000 euro per aanbieder als de begroting behaald wordt. Voor de grotere namen zoals eToro, Coinbase, OKCoin en Bitvavo zijn die kosten behappen, maar voor de kleinere spelers is het relatief veel geld.

“Ongelijk speelveld”

Niet alleen meer en strengere regels speelt de sector parten. Er wordt al langer geklaagd over een ongelijk speelveld. Arthur van Lier, operationeel directer bij het onlangs gestopte Litebit, dat nog op de lijst staat, voorspelt een shake-out van kleinere spelers in Nederland. Spelers zoals Binance, Bybit en Gate.io zijn niet geregistreerd bij de DNB, maar bieden nog wel crypto’s en crypto-derivaten aan Nederlanders aan. Deze partijen betalen niet deze hoge toezichtskosten. De DNB heeft wel boetes uitgedeeld, maar blijkt in de praktijk een tandeloze tijger.

De centrale bank, wat als centralistische macht ideologisch lijnrecht tegenover de principes van bitcoin staat, heeft in april 2021 een gevoelige nederlaag moeten incasseren tegen Bitonic, die vond dat het teveel klanteninformatie moest opvragen om klanten hun bitcoin op te laten opnemen.

Volgens de VBNL moet er milder toezicht komen en cryptobedrijven hetzelfde behandelen als vrijgestelde betalingsdienstverleners, die ook onder zijn toezicht vallen, maar niet tegen onnodige kosten aanlopen.

Disclaimer: enkele bedrijven die lid zijn van VBNL zijn adverteerder op bitcoinmagazine.nl

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.