Arthur van Lier (LiteBit): “Er komt een shake-out van cryptobedrijven in Nederland aan”

Arthur van Lier (LiteBit): “Er komt een shake-out van cryptobedrijven in Nederland aan”

Het Nederlandse cryptobedrijf LiteBit maakt vandaag bekend te gaan stoppen met hun activiteiten. De toenemende concurrentie, tegenvallende handelsvolumes en steeds meer regels doen de broker uit Rotterdam met ruim 200.000 klanten de das om. We nemen met operationeel directeur Arthur van Lier de laatste stand van zaken door. Lees bij bitcoinmagazine.nl het exclusieve interview.

1. Wat zijn de redenen om te stoppen?

“De cryptomarkt is een ingewikkelde markt. We zijn internationaal gezien een kleiner cryptobedrijf. We moeten concurreren met partijen met heel diepe zakken zoals Binance en Coinbase. Door nieuwe wet – en regelgeving nemen de compliancekosten toe.

Intern loopt dit proces al veel langer. We hebben de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd om te fuseren of om ons over te laten nemen. Dat is helaas niet gelukt. Steeds meer komt de vraag op, ook nu er weer nieuwe regels uit Europa op ons afkomen: heeft investeren de komende jaren nog wel zin? Het handelsvolume in de markt en bij ons is de afgelopen anderhalf jaar fors gedaald, de afgelopen maanden zijn de volumes vrijwel opgedroogd ten opzichte van 2021, een goed jaar voor crypto.

We maken nu geen of beperkt winst, hoe duurzaam is ons model? Je moet namelijk een bepaald handelsvolume draaien om het spel mee te spelen. Frustrerend is dat er partijen zijn zoals Binance, OKX en Gate.io die hier actief klanten werven en bedienen zonder dat ze geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Die partijen vinden het volgen van de regels blijkbaar niet belangrijk, maar voor ons is een gelijk speelveld belangrijk.

Ik wil benadrukken dat er géén financiële noodzaak is om te stoppen. Alle assets zijn 1-op-1 beschikbaar bij ons”.

2. Wat moeten de klanten nu doen?

“Voorlopig hoeven zij niets te doen. We gaan ze uitgebreid informeren via alle mogelijke kanalen. We sturen erop aan dat iedere klant per augustus 2023 is overgegaan naar Bitvavo of een andere provider of dat ze hun crypto’s omwisselen in euro’s. Het is overigens geheel vrijwillig om naar Bitvavo te gaan, maar we zien hen als een professionele partij, geregistreerd bij de DNB en die er serieus werk van maakt om aan alle regels te voldoen. We bouwen momenteel een interface tussen LiteBit en Bitvavo, waardoor klanten gemakkelijker kunnen overstappen zonder blockchainkosten. Met name onze actievere klanten kunnen dan door blijven handelen. Het is voor ons een erezaak dat klanten bij een DNB geregistreerde partij terechtkomen. Overigens moet de Autoriteit Consument & Markt nog akkoord gaan met deze oplossing in het kader van de mededingingswet, maar ik verwacht daar geen problemen”.

3. Hoe is het om dit besluit te moeten nemen?

“Het is een heel zuur en pijnlijk besluit. Ik werk hier zelf ook vijf jaar en je ziet het liever niet zo eindigen. We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om aan LiteBit te bouwen. Voor een aantal collega’s is het al opgehouden bij LiteBit, maar sommige daarvan hebben alweer een nieuwe baan gevonden. We begeleiden alle medewerkers financieel en qua instroming naar een andere baan. Ik vind dat we best proactief zijn met dit besluit. Liever dit dan om later gedwongen te worden te stoppen, in die situatie wil ik niet komen”.

4. Wat betekent dit voor andere brokers in Nederland?

“Ik denk eerlijk gezegd dat er in Nederland een shake-out aan zit te komen. Je moet namelijk een bepaald volume draaien om te overleven. Want het is niet alleen de wet - en regelgeving, het is vooral de concurrentie van de grote partijen die het lastig maken voor kleinere partijen.”

In Oostenrijk en Frankrijk had Litebit enkele duizenden klanten. Zij kunnen naar Bitpanda (Bitpanda heeft registratie in die landen). Ook zij kunnen verkopen of opnemen. Doen zij dat niet, dan worden hun crypto’s in euro’s omgewisseld en uitgekeerd op de klant bankrekeningen.

Lees meer over:
litebit interview

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties