Dalende reserves Amerikaanse banken brengen economie in gevaar

De bankreserves in de Verenigde Staten hebben sinds de piek van december 2021 van 4,3 biljoen dollar een gigantische tik omlaag gekregen van 1,3 biljoen dollar. Bankreserves zijn de tegoeden die banken bij de Federal Reserve moeten aanhouden. Tot deze bankreserves behoren ook bankdeposito's, die daalden omdat klanten op zoek gingen naar meer renderende alternatieven voor hun geld.

"Als er een liquiditeitscrisis opdoemt in de markten, dan is het banksysteem een stuk beperkter in zijn mogelijkheden om hier iets aan te doen vanwege de dalende reserves", aldus Matt Smith van Ruffer, een grote vermogensbeheerder in Londen.

Dalende reserves Amerikaanse banken brengen economie in gevaar

Problemen voor de Amerikaanse economie

Het is je vast niet ontgaan dat de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank) op dit moment bezig is met een zogenaamde verkrappingscyclus, waarin het onder andere de rente verhoogt om de inflatie te bevechten. Inmiddels beginnen ze de inflatie redelijk onder controle te krijgen, maar de kans is aanwezig dat ze daar op een andere manier de rekening voor moeten betalen.

Je kunt niet verwachten dat een economie die jarenlang op een rente van praktisch nul procent draaide zonder schade kan doorpruttelen als de rente ineens met ongeveer 5 procent stijgt. Dat is nu het geval en de problemen bij Silicon Valley Bank laten zien dat er serieuze consequenties kunnen hangen aan het gevecht tegen de inflatie.

De laatste keer dat de Federal Reserve aan een verkrappingscyclus begon moest het die route in september 2019 plotseling staken, nadat de bankreserves onder het minimum vielen dat nodig was om de goede werking van de markten voor kortetermijnfinancieringen te waarborgen.

Destijds schoten plotseling de rentes voor zeer kortlopende leningen extreem omhoog, waardoor het functioneren van het gehele financiële systeem in gevaar kwam. Als gevolg daarvan moest de Federal Reserve ingrijpen en het systeem opnieuw van steun voorzien. Er bestaat een kans dat we nu weer op zo'n scenario afstevenen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin heeft in 2022 extreem veel last gehad van de verkrappingscyclus van de Federal Reserve. De hogere rente op de Amerikaanse geldmarkt betekent dat het voor investeerders een stuk aantrekkelijker is om hun geld te parkeren in Amerikaanse staatsobligaties en andere zaken die een praktisch gegarandeerd rendement opleveren. Dat rendement is relatief laag, maar dat weegt op dit moment voor veel investeerders op tegen de risico's die assets als bitcoin met zich meebrengen.

Wat dat betreft is een macro-economisch klimaat waarin de Federal Reserve de monetaire duimschroeven aandraait niet goed voor bitcoin. Als daar plotseling verandering in komt, bijvoorbeeld door problemen bij banken als Silicon Valley Bank, dan zou dat op de lange termijn een goede ontwikkeling voor bitcoin kunnen zijn.

Bitcoin is immers een populaire investering vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Als de Federal Reserve straks het systeem weer moet voorzien van verse dollars en een lagere rente om de boel overeind te houden, dan gaat dat ten koste van de Amerikaanse dollar en mogelijk ten gunste van de bitcoin koers.

Vooralsnog is het echter allemaal speculatie, omdat er nog veel onduidelijkheid over de situatie heerst. Wat we op dit moment wel weten is dat er sprake is van een redelijk kritiek moment voor de Amerikaanse economie en dat de ruimte voor de Federal Reserve om te acteren steeds verder afneemt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....