Data Dinsdag: mempool loopt leeg, ongeveer 150.000 baby-whales

Data Dinsdag: een wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant en Glassnode. Vandaag onder meer aandacht voor de transactiekosten, het accumulatie-sentiment, baby-whales en de reserves bij derivatenbeurzen.

Transactiekosten

Ten eerste een update over de transactiekosten. Vorige week berichtten we dat deze 'fees' de pan uit rezen als gevolg van een aantal gebeurtenissen. Door volatiliteit van de prijs, werd er een bovengemiddeld aantal transacties gedaan. Daarnaast waren enkele Chinese miners in de problemen, door een ongeval bij een kolenmijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De rekenkracht daalde en het netwerk verwerkte minder betalingen. Daardoor namen de transactiekosten enorm toe.

Inmiddels lijkt het netwerk weer beter in balans en ook de rekenkracht is grotendeels weer terug. Op 25 april werd er voor 5,7 miljoen dollars aan transactiekosten betaald. Dat was aanzienlijk minder dan een week ervoor, toen het nog 16 miljoen dollar betrof.

Data Dinsdag: mempool loopt leeg, ongeveer 150.000 baby-whales

Intussen is de mempool ook weer leger aan het raken. Waar de miners vorige week nog betalingen verwerkten van 120 sats/byte, zijn momenteel de transacties met een fee van 12 sat/byte aan de beurt. Op de website van Jochen Hoenicke kun je dit met onderstaande grafiek live volgen:

Data Dinsdag: mempool loopt leeg, ongeveer 150.000 baby-whales

Accumulatie

De tweede metric in deze Data Dinsdag komt bij Glassnode vandaan. In de nieuwsbrief beschrijven ze de zogenoemde R.HODL. Dit getal is de ratio tussen de coins die 1-2 jaar oud zijn en de jonge coins die nog geen week oud zijn.

Je kunt dit op de transparante blockchain allemaal meten. Jouw balans die je in je mobiele, desktop of hardware wallet afleest is namelijk één getal die bestaat uit meerdere fracties. Dit zijn unspent transaction outputs (UTXO's), en deze vertellen veel over het sentiment.

Onderstaande grafiek laat zien dat de markt verplaatst van accumulatie naar 'overheated'. De markt lijkt echter nog niet de top te hebben bereikt, afgaande op de eerdere bullruns.

Minder baby-whales

Ten derde is er een opmerkelijke statistiek die omlaag duikelt. Het betreft de wallet adressen met daarop meer dan 10 bitcoin. Dit getal zakte gisteren tot een waarde die we al twee jaar niet hadden gezien, zo meldt Glassnode.

Er zijn momenteel bijna 150.000 adressen met meer dan (ongeveer) $500.000 aan bitcoin daarop. Lange tijd ging dit getal rond de 154.000, maar sinds de start van de bullrun is het aantal hard aan het afnemen, tot waarden die we in 2019 voor het laatst zagen.

Derivatenbeurzen

Tot slot gebeurt er ook iets opvallends bij derivatenbeurzen. Het aantal bitcoin dat zij in reserve aanhouden, daalt ook gestaag. In een jaar tijd is er 400.000 BTC bij deze futures- en optiebeurzen weggehaald. Wat heeft dit te betekenen? Het kan zijn dat deze grote partijen minder speculeren of minder financiële producten gebruiken om blootgesteld te zijn aan bitcoin.

Bekend is dat enkele grote vermogensbeheerders met (tijdelijke) contracten bitcoin bezaten. Paul Tudor Jones bezat bijvoorbeeld geen fysieke bitcoin, maar deed alles via futures via Bakkt en Coinbase. Het zou kunnen dat dit soort grote jongens nu langzaamaan de weg vinden naar de 'echte' bitcoin'.

Data Dinsdag: mempool loopt leeg, ongeveer 150.000 baby-whales

Wil je graag meepraten over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat! Of download onze gloednieuwe Android-app en vol alle ontwikkelingen! Binnenkort volgt ook een iOS versie voor de iPhone.

Lees meer over:
data dinsdagon-chain