Groot alarm na mogelijk datalek Bitfinex: Zijn de FSOCIETY hackclaims echt?

datalek bitfinex

Paolo Ardoino, de Chief Technology Officer (CTO) van Bitfinex en CEO van Tether, zet vraagtekens bij recente beweringen van de hackgroep FSOCIETY. Deze groep beweerde op 26 april dat ze toegang hadden verkregen tot de servers van Bitfinex, evenals die van Rutgers University, adviesbureau SBC Global, en een cryptobeurs die ze “Coinmoma” noemden, waarschijnlijk een verkeerde spelling van Coinmama.

Geen bewijs voor datalek Bitfinex gevonden

Ardoino liet weten dat uitgebreide analyses van de systemen van Bitfinex geen enkel bewijs van een inbraak hebben aangetoond. Op het socialemediaplatform X meldde hij dat minder dan een kwart van de vermeend gestolen e-mailadressen daadwerkelijk overeenkomt met gebruikers van de beurs.

Hij benadrukte dat als de hackers daadwerkelijk waardevolle gegevens hadden bemachtigd, ze waarschijnlijk een losgeldverzoek zouden hebben gedaan via de diverse communicatiekanalen van de beurs, zoals hun bug bounty-programma, klantenservicetickets of sociale media.

Ardoino wees op een tegenstrijdigheid in de tijdlijn van de hackers: “Hun bericht werd gepubliceerd op 25 april, met een termijn van 7 dagen om contact op te nemen. Toch hebben we pas gisteren over deze bewering gehoord.”

https://twitter.com/paoloardoino/status/1786751936760312050

Motieven van FSOCIETY voor hack Bitfinex in twijfel getrokken

De hackgroep, die zichzelf modelleert naar de fictieve groep uit de televisieserie Mr. Robot, heeft geen erkenning gekregen van de bedrijven die ze beweren te hebben gehackt, noch zijn er meldingen van losgeldbetalingen. Dit heeft sommigen, waaronder Ardoino, doen speculeren over de motieven achter deze hackingclaims.

Ardoino deelde inzichten van een beveiligingsonderzoeker die suggereerde dat het werkelijke doel wellicht was om FSOCIETY’s ransomware-tools te promoten, die naar verluidt worden verkocht voor een abonnementsgeld en een commissie op gestolen winsten. Ardoino uitte zijn scepsis met: “tldr: als ze echt Bitfinex gehackt hebben, hebben ze dan echt spullen nodig om te verkopen voor 299$?”

Echo’s van een vorige hack op Bitfinex

Dit incident herinnert aan de geschiedenis van Bitfinex met beveiligingsbreuken, met name de hack in 2016 toen de beurs een aanzienlijke hoeveelheid bitcoin verloor. De daders, waaronder een individu bekend als de crypto rapper ‘Razzlekhan’, bekenden later schuld aan witwaspraktijken en droegen meer dan 95.000 bitcoin over aan de overheid.

Lees meer over:
Bitfinexhack

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...