De Nederlandsche Bank verplaatst 10 miljard euro aan goud

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen vier weken in het diepste geheim 200.000 kilo aan goudstaven en gouden munten verhuisd, aldus de NOS.

Goud-verhuizing

Het miljardenbedrag is verplaatst van de kluis van De Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.

In het diepte geheim is het laatste transport van de 10,4 miljard euro aan goudreserves voltooid. Maar niet alleen de honderdduizenden kilo’s aan goud, maar ook 4,5 miljard euro aan bankbiljetten heeft de oversteek gemaakt van Haarlem naar Zeist.

Je kunt je voorstellen dat een dergelijke operatie veel voet in de aarde heeft. De Koninklijke Marechaussee zorgde dan ook voor de beveiliging van de hele verhuizing.

Het goud in Zeist bedraagt 31% van de totale goudvoorraad van ons kikkerlandje. Daarnaast liggen er soortgelijke hoeveelheden in kluizen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in New York. Ook in het VK en Canada is goud te vinden. 38 procent ligt in Londen en Ottawa.

Bitcoin-haakje

Bij dit actuele nieuws kun je een heel linkjes met bitcoin maken.

Allereerst: wat waren de kosten voor dit transport? Gezien de beveiliging van de waardetransport zou hier ongetwijfeld niet op zijn bespaard.

Vervolgens: hoe zit het met ‘ons goud’ in het buitenland? Is het een tegenpartijrisico om deze goudstaven als land niet in eigen beheer te nemen?

Ten derde: is het allemaal wel écht goud en is te verifiëren? Of moet dit allemaal worden omgesmolten om te controleren of het wel om puur goud gaat? Dit zou ook hoge kosten met zich meebrengen.

Als dit bedrag van 10,4 miljard euro in bitcoin in plaats van goud was aangehouden, zou het om zo’n 400.000 BTC gaat, bijna het dubbele van wat MicroStrategy heeft. Je zou dit voor een fractie van een het huidige beveiligingsbudget kunnen verplaatsen. Een on-chain transactie van $10 is er niets bij. Ook zou het vervoer zo veel sneller gaan, kun je het eenvoudig over landsgrenzen vervoeren én heb je geen tegenpartijrisico.

Je kunt je ook nog afvragen waarom Nederland dit aanhoudt. Is het een stiekeme dekking voor het geldsysteem klapt? De DNB deed hier in 2019 niet heel geheimzinnig over: ‘Als het systeem instort, biedt goud kans om opnieuw te beginnen‘.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNBgoud