De nieuwe inflatiedata is goed voor de dollar, maar slecht voor bitcoin

De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) voor september kwam binnen met een stijging van 3,7 procent op jaarbasis. Daarmee viel deze 0,1 procent hoger uit dan aanvankelijk werd verwacht. De zogenaamde kerninflatie (CPI minus voedsel en energieprijzen) daalde van 4,3 procent in augustus naar 4,1 procent in september.

Waarom is dat goed voor de Amerikaanse dollar en slecht voor de bitcoin koers?

Stijging CPI is goed voor de Amerikaanse dollar

De Amerikaanse dollar schoot als reactie op de inflatiedata omhoog en dat heeft alles te maken met het feit dat de Amerikaanse centrale bank hierdoor (mogelijk) zijn strenge rentebeleid langer moet doorzetten. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat er nog meer renteverhogingen aankomen, maar dat zou bijvoorbeeld wel kunnen betekenen dat ze ervoor kiezen om de rente nog langer op dit verhoogde niveau te houden.

Als je een beetje hebt opgelet, dan is het je ongetwijfeld niet ontgaan dat bitcoin het lastig heeft sinds de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) in maart 2022 begon met het verhogen van de rente.

Hogere rentes op Amerikaanse staatsobligaties betekenen namelijk dat investeerders redelijk veilig hun geld daar kunnen parkeren om momenteel een rente van ~5 procent op te strijken.

De CPI kwam vandaag binnen op 3,7 procent, dus dat zou een 'risicovrij' rendement van 1,4 procent opleveren. Vanuit dat oogpunt is het niet gek dat steeds meer beleggers ervoor kiezen om hun geld te parkeren in Amerikaanse staatsobligaties.

Lastig speelveld voor de Amerikaanse centrale bank

Onder de streep is het overigens nog helemaal niet zo eenvoudig voor de Amerikaanse centrale bank om de inflatie terug te brengen naar de gewenste 2,0 procent. Door het uitbreken van het conflict tussen Israël en Hamas zijn bijvoorbeeld de olieprijzen behoorlijk gestegen, maar sprongen investeerders ook redelijk massaal op Amerikaanse staatsobligaties.

Uit angst voor dalingen bij bijvoorbeeld aandelen, kozen investeerders de afgelopen dagen voor Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor daalden de rentes op die staatsobligaties weer en dat levert de Federal Reserve natuurlijk hoofdbrekens op.

Zij moeten op 1 november weer een rentebesluit nemen, maar dat is door het totaalplaatje (de geopolitieke- en de macro-economische omstandigheden) een heel lastig verhaal aan het worden.

Ze zijn als het ware aan het schaken op een bord waar soms uit het niets nieuwe stukken op verschijnen. Daar kun je natuurlijk geen strategie op bouwen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....