De Prijs van Morgen, een nieuwe Nederlandse boekvertaling over bitcoin
Inflatie, inflatie, inflatie. Als we over geld praten, gaat het bijna altijd over de geldontwaarding. Maar voor deflatie lijkt er een fobie te zijn. Jeff Booth duikt in zijn boek De Prijs van Morgen in dit fenomeen.
De Prijs van Morgen
De Prijs van Morgen is een vertaling van het Engelse origineel The Price of Tomorrow. Auteur Booth suggereert dat er een enorme deflatoire kracht zal komen, veroorzaakt door technologie. Dit zal enorme gevolgen hebben op hoe de wereld (niet meer) werkt of functioneert.
In de eerste hoofdstukken lees je over ‘Hoe de economie werkt’, en dan met name ingezoomd op twee aspecten:
- Geld printen
- Creatieve vernietiging
Creatieve vernietiging is het proces waarbij gevestigde bedrijven de overstap naar een nieuwe periode niet kunnen maken. Denk aan Kodak, Sears en Blockbuster, die de digitale camera, bezorgdiensten en online video streamen niet zagen aankomen. Er begint dan een nieuw tijdperk van bedrijfsmonopolies.
Technologie is exponentieel. En het gevolg van technologie is dat prijzen exponentieel (kunnen) dalen. In hoofdstuk 4 gaat Booth in op de Technologische Groeispurt, waarin hij aan de hand van zelfrijdende auto’s, virtual/mixed reality en 3D printen een toekomst schets. Een toekomst die anders zal zijn.
Ook exponentiële schulden?
Banen zullen verdwijnen, nieuwe banen zullen ontstaan, maar een ding wordt duidelijk: de wereld wordt goedkoper – op een exponentiële manier.
Althans: als we de natuurlijke orde z’n ding laten doen. Want tegelijkertijd pogen centrale banken om inflatie minimaal op 2% te houden. Daarbij rijst de vraag op: Is het huidig (monetair) systeem nog wel houdbaar?
Moeten we wel blijven vasthouden aan een systeem waarin we werk willen behouden, steeds meer schulden aangaan en inflatie aanwakkeren om consumptie te stimuleren?
In een wereld met exponentiële deflatiedruk door technologische groei, zul je dit met inflatie op een exponentiële tempo moeten proberen bij te houden. Is er een sonische knal op komst waarbij dit onhoudbaar is en alles instort?
In hoofdstuk 5 en 6 schrijft Booth over de impact die we gaan zien met kunstmatige intelligentie en de energiemarkt. Het zal zulke grote verschuivingen teweeg brengen, dat de wereld op haar fundamenten zal schudden.
Natuurlijke orde
Want… het systeem loopt uit op een ‘wij tegen hen’-situatie. Hoofdstuk 8 gaat over de psychologische gevolgen die dit deflatie-inflatie-gevecht zal hebben op de samenleving, met theorieën zoals Maslows piramide, Yu-kai’s framework en een blik in het verleden naar de Tweede Wereldoorlog en de opkomst van Adolf Hitler (met hetzelfde patroon in de jaren ervoor).
Booth roept op tot actie: praat meer over deze dingen! Hij stelt hardop de vraag:
“Wat als de natuurlijke orde der dingen werd toegestaan?”
Misschien is een geëngineerd geldsysteem niet de beste manier? Zou iets als bitcoin een uitweg kunnen zijn? Kunnen we niet een wereld maken waarin er overvloed is en polarisatie afneemt.
Bestellen met korting
Het boek is te verkrijgen bij de uitgever Konsensus Network. Voor 17,98 euro heb je het boek voor de Kerstdagen nog in huis!
- Als je met bitcoin afrekent krijg je 10% korting
- Gebruik de couponcode st4rnold bij het afrekenen en krijg 10% extra korting.
Veel leesplezier!
Lees ook
Dank God voor Bitcoin: een Nederlands boek over de ethiek achter geld
De Fiat Standaard, een nieuw Nederlands boek over bitcoin en fiatgeld