DeSantis: “Ik maak een einde aan de oorlog tegen bitcoin”

De Republikeinse kandidaat Ron DeSantis wil een einde maken aan de ‘oorlog tegen Bitcoin‘ van president Joe Biden. Dat is zijn belofte als hij wordt herkozen.

“Als president, op dag één, gaat CBDC de prullenbak in, we gaan dat toestaan,” zegt DeSantis tijdens een campagne-evenement in New Hampshire.

Tijdens een campagne-evenement in New Hampshire op 31 juli herhaalt DeSantis zijn plannen om centrale digitale bankmunten te verbieden als hij de Republikeinse nominatie wint, de presidentsverkiezingen wint en in 2025 aan de macht komt. Hij wil dan ook de “oorlog tegen bitcoin en cryptocurrency” van de Amerikaanse president Joe Biden beëindigen.

Het is onduidelijk op welke specifieke beleidsmaatregelen DeSantis doelt, maar hij suggereert dat ze via de Federal Reserve zijn geïmplementeerd. In maart 2022 ondertekende president Biden een presidentieel besluit om plannen voor een regelgevend kader voor digitale valuta’s vast te stellen.

De Securities and Exchange Commission heeft ook verschillende rechtszaken aangespannen tegen cryptobedrijven sinds Biden aan de macht is, en het ministerie van Justitie is strafrechtelijke aanklachten gestart tegen de voormalige FTX-CEO Sam Bankman-Fried en voormalig Celsius CEO Alex Mashinsky.

DeSantis vergelijkt de plannen van de Amerikaanse regering met die van China, waar de centrale bank pilots uitvoert met een digitale yuan. Volgens hem zijn “onverantwoordelijke elites” in de regering niet te vertrouwen om de mogelijke introductie van een digitale dollar te beheren.

“De Fed wil naar een samenleving cash en ze willen cryptocurrency’s de nek omdraaien”, zegt DeSantis. “Op mijn eerste dag als president gaat CBDC de prullenbak in, we laten dat niet doorgaan.”

New Hampshire wordt algemeen beschouwd als dé proeftuin voor Amerikaanse presidentskandidaten omdat daar de eerste voorverkiezingen worden gehouden. DeSantis wordt samen na Donald Trump nog steeds beschouwd als de meest kansrijke Republikeinse kandidaat, volgens verschillende peilingen. Hij staat wel vér achter op Trump, die hoog in de peilingen staat.

De race van beide kandidaten start in januari 2024, waarna in juli 2024 een definitieve stemming volgt om de partijkandidaat te bepalen op de Republikeinse Nationale Conventie in juli 2024.

Aan de Democratische kant zijn het onder meer Joe Biden en Robert F. Kennedy Jr. die gaan strijden om een plek.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...