Deze bank stopt met leningen gedekt door bitcoin hardware

In 2021 leek er eventjes geen limiet te zitten op de groei en interesse in bitcoin. De prijs steeg naar ongekende hoogte, en ook de wereld van bitcoin hardware en mining groeide gestaag. Sommige financiële instellingen lieten zich zelfs verleiden tot het aanbieden van leningen met mining hardware als onderpand. De bank BankProv is dit nu aan het afbouwen en wil er helemaal mee stoppen.

Als je een hypotheek aan gaat, dan is in de regel het huis je onderpand. BankProv deed hetzelfde met hardware. Daar lijkt weinig mis mee, maar mining hardware is geen zekere investering. De prijzen van mining rigs zijn flink gedaald sinds de hype in 2021. Dat zorgt er onder andere voor dat BankProv $47 miljoen aan leningen moest afschrijven.

Om te groeien maakte veel bitcoinbedrijven gebruik van het goedkope geld in 2021. De rente stond nog laag, de industrie was hot en de bitcoin prijs werkte mee.

Inmiddels ziet de wereld er anders uit. De concurrentie is moordend en de miners die te hard zijn gegroeid zitten nu in zwaar weer. Hieronder zie je de openstaande schulden van publieke miningbedrijven. Het gaat om honderden miljoenen en soms zelfs om miljarden dollars.

Schulden zijn voor een techbedrijf de normaalste zaak van de wereld op een balans. Maar het moet wel afbetaald worden.

Deze bank stopt met leningen gedekt door bitcoin hardware

De industrie brengt risico’s met zich mee. In een tijd waar de rentes nog steeds (relatief) hoog liggen moeten miners het hoofd boven water houden. Niet voor niets zagen we recentelijk een stroom van bitcoin richting beurzen gaan. Nog niet zo lang geleden kon je financiële gaten opvullen met een nieuwe lening, desnoods met mining rigs als onderpand.

Opvallend genoeg is de concurrentie nog wel altijd moordend. De hashrate staat op een record. De recente prijsstijgingen helpen daar ook bij.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...