Disclaimer
Wanneer je via affiliate links in onze content een aankoop doet, kunnen wij een commissie verdienen zonder extra kosten voor jou. Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Deze man beheert $150 miljard en speculeert op verbod bitcoin (BTC)

1218

Miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio gooit even een lading FUD in de markt. In een interview met Yahoo Finance verklaarde dat er een ‘reële kans’ is dat de Amerikaanse regering Bitcoin zou kunnen verbieden. Hij maakt daarbij een parallel met het verbod op het bezit van goud in de Verenigde Staten in de jaren ’30.

Verbod op Bitcoin

Dalio is oprichter van het hedgefonds Bridgewater Associates, waarmee ze $150 miljard onder beheer hebben. Hij is een oude rot in het vak, met zijn 72 lentes jong draait hij al een poos mee in de financiële wereld. Hij verwijst naar een gebeurtenis uit 1933.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt ondertekende destijds op 5 april de Executive Order 6102. Met deze verordening verbood hij het hamsteren van gouden munten, staven en goudcertificaten binnen de Verenigde Staten.

Bijna een eeuw geleden wilden regeringsleiders voorkomen dat goud zou concurreren met fiatgeld en kredieten als manier om welvaart te bewaren. Wat dat betreft is er een parallel: bitcoin gaat ook de concurrentie aan met het traditionele systeem en het verhaal is hetzelfde: de cryptomunt is een goed spaarmiddel wegens haar schaarse eigenschappen. Dalio vertelt:

“Ze willen niet dat er ander geld in de markt is die concurreert, omdat dingen dan uit de hand kunnen lopen. Dus ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat er verboden zal komen op een manier waarop ook goud werd verboden.”

De economie verkeerde in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een noodtoestand. De verordening was uitgeschreven in een poging om het banksysteem te stabiliseren en te centraliseren. Alle burgers die meer dan $100 aan goud hadden moesten dit afstaan aan de Federal Reserve in ruil voor dollars.

Destijds was de gouden standaard nog actief: voor ieder beetje waarmee men de geldhoeveelheid wilde verruimen, was goud nodig. Niet heel gek dus dat alle ogen van de overheid gericht waren op het edelmetaal.

Toch niet negatief

Ondanks deze pessimistische blik in de toekomst, ziet de miljardair en filantroop in Bitcoin ‘een geweldige uitvinding’. Hij vergeleek het in januari dit jaar ook al met goud in de positieve zin van het woord, en wees erop dat de Indiase regering probeert om de industrie aan banden te leggen.

Tegelijk is hij ook reëel: hij voegde eraan toe dat hij geen expert is, maar zegt ook dat hij wel weet dat alles in de gaten kan worden gehouden op de blockchain en dat overheden dit ook kunnen doen. Toch is hij complimenteus:

“Bitcoin heeft zichzelf de afgelopen 10 jaar bewezen, het is niet gehackt. Het heeft altijd gewerkt en het heeft ook een aanzienlijke achterban opgebouwd. Het is in zekere zin een alternatief voor welvaart. Het is digitaal geld.”

Dalio weet precies hoe de hazen lopen in de financiële wereld. Eerder noemde hij al dat de markten puur worden gedreven door centrale banken. Bitcoin is in wezen een decentrale bank zónder bankiers. Zou dit een oplossing kunnen zijn?

”Hun prioriteiten zijn heel anders dan de vrije markt wanneer ze kopen of verkopen. Daardoor zijn kapitaalmarkten niet vrij.”

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Wij hanteren een strikt redactioneel beleid dat gericht is op feitelijke nauwkeurigheid, relevantie en onpartijdigheid. Onze content, gecreëerd door vooraanstaande experts uit de industrie, wordt nauwgezet beoordeeld door een team van ervaren redacteuren om te zorgen voor naleving van de hoogste normen in rapportage en publicatie.
Lees meer over goud
Array
(
    [0] => 215807
    [1] => 218092
    [2] => 218585
    [3] => 216389
    [4] => 217574
)