Deze man beheert $150 miljard en speculeert op verbod bitcoin (BTC)

Miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio gooit even een lading FUD in de markt. In een interview met Yahoo Finance verklaarde dat er een ‘reële kans’ is dat de Amerikaanse regering Bitcoin zou kunnen verbieden. Hij maakt daarbij een parallel met het verbod op het bezit van goud in de Verenigde Staten in de jaren ’30.

Verbod op Bitcoin

Dalio is oprichter van het hedgefonds Bridgewater Associates, waarmee ze $150 miljard onder beheer hebben. Hij is een oude rot in het vak, met zijn 72 lentes jong draait hij al een poos mee in de financiële wereld. Hij verwijst naar een gebeurtenis uit 1933.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt ondertekende destijds op 5 april de Executive Order 6102. Met deze verordening verbood hij het hamsteren van gouden munten, staven en goudcertificaten binnen de Verenigde Staten.

Bijna een eeuw geleden wilden regeringsleiders voorkomen dat goud zou concurreren met fiatgeld en kredieten als manier om welvaart te bewaren. Wat dat betreft is er een parallel: bitcoin gaat ook de concurrentie aan met het traditionele systeem en het verhaal is hetzelfde: de cryptomunt is een goed spaarmiddel wegens haar schaarse eigenschappen. Dalio vertelt:

“Ze willen niet dat er ander geld in de markt is die concurreert, omdat dingen dan uit de hand kunnen lopen. Dus ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat er verboden zal komen op een manier waarop ook goud werd verboden.”

De economie verkeerde in de jaren ’30 van de vorige eeuw in een noodtoestand. De verordening was uitgeschreven in een poging om het banksysteem te stabiliseren en te centraliseren. Alle burgers die meer dan $100 aan goud hadden moesten dit afstaan aan de Federal Reserve in ruil voor dollars.

Destijds was de gouden standaard nog actief: voor ieder beetje waarmee men de geldhoeveelheid wilde verruimen, was goud nodig. Niet heel gek dus dat alle ogen van de overheid gericht waren op het edelmetaal.

Toch niet negatief

Ondanks deze pessimistische blik in de toekomst, ziet de miljardair en filantroop in Bitcoin ‘een geweldige uitvinding’. Hij vergeleek het in januari dit jaar ook al met goud in de positieve zin van het woord, en wees erop dat de Indiase regering probeert om de industrie aan banden te leggen.

Tegelijk is hij ook reëel: hij voegde eraan toe dat hij geen expert is, maar zegt ook dat hij wel weet dat alles in de gaten kan worden gehouden op de blockchain en dat overheden dit ook kunnen doen. Toch is hij complimenteus:

“Bitcoin heeft zichzelf de afgelopen 10 jaar bewezen, het is niet gehackt. Het heeft altijd gewerkt en het heeft ook een aanzienlijke achterban opgebouwd. Het is in zekere zin een alternatief voor welvaart. Het is digitaal geld.”

Dalio weet precies hoe de hazen lopen in de financiële wereld. Eerder noemde hij al dat de markten puur worden gedreven door centrale banken. Bitcoin is in wezen een decentrale bank zónder bankiers. Zou dit een oplossing kunnen zijn?

”Hun prioriteiten zijn heel anders dan de vrije markt wanneer ze kopen of verkopen. Daardoor zijn kapitaalmarkten niet vrij.”

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
goud

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer