Deze miner verdiende in één kwartaal bijna even veel als in 2020

Opvallend nieuwtje: het Chinese mining bedrijf Canaan verwacht in het afgelopen kwartaal ~400 miljoen yuan te hebben verdiend, omgerekend 61 miljoen dollar.

Dat is bijna evenveel als hun inkomsten over het hele jaar 2020. De reden? De stijgende bitcoin prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stijgende bitcoin prijs

Uit de presentatie van de jaarcijfers blijkt dat de inkomsten in 2020 op omgerekend 68 miljoen dollar uitkomen. De bruto winst komt uit op 5,8 miljoen dollar.

Ze hebben die 68 miljoen dollar geincasseerd door 6,6 miljoen terahashes per seconde (TH/s) aan computercapaciteit te verkopen. Dat betekent een verkoopprijs van 10 dollar per TH/s, wat volgens The Block onder het marktgemiddelde ligt.

In het persbericht staat verder:

“Doordat de bitcoin prijs in het vierde kwartaal van 2020 flink is gestegen, hebben we goede verwachtingen van onze prestaties in 2021.”

Hoe zijn deze florissante verwachtingen te verklaren? Dat heeft ook te maken hoe de proof-of-work economie van bitcoin werkt.

Zoals bekend krijgen miners hun inkomsten letterlijk in bitcoin. Ze zetten hun rekenkracht in om het volgende block in de blockchain te vinden. De beloning voor het vinden na het oplossen van de nodige wiskundige puzzels, is de zogenaamde block reward.

Dat bestaat uit uit een block subsidie, en vanaf mei 2020 is deze subsidie bijgesteld naar 6,25 BTC per block. Daar komen nog inkomsten uit transacties bij, die de miner in het block verwerkt.

Naarmate de activiteit op de blockchain toeneemt, stijgen in absolute én relatieve zin (verhouding t.o.v. de subsidie) ook de transactiekosten.

Tekort aan computerchips

Canaan is één van de grootste fabrikanten van bitcoin miners wereldwijd. Het zwaartepunt ligt dus in het fabricage van de machines en niet zozeer in het delven van bitcoin.

Maar indirect is te stellen dat een stijgende bitcoin prijs ook voor hen goed nieuws is. Want zodra de prijs stijgt, neemt de winstgevendheid van de miners toe en hebben ze meer vet op de botten om nieuwe apparatuur aan te schaffen. De hype is dermate dat wachttijden van de leveringen oplopen.

Zo is er door de corona pandemie een tekort aan computerchips ontstaan. Bovendien leggen fabrikanten zoals Canaan geen uitgebreide voorraden aan in een cyclische markt zoals de bitcoin markt. Dus klanten kunnen alleen bestellen via pre-order en moeten dus wachten.

Amerika

Niet alleen in China heeft men het delven van bitcoin ontdekt, ook in Amerika en andere delen van de wereld zoals Iran, Pakistan en Venezuela zijn er diverse (overheids) locaties die zich richten op het vinden van het volgende block aan BTC.

Fabrikanten zoals Canaan spinnen daar juist garen bij, omdat de productie van de machines gespecialiseerd is en er de nodige kapitaal en kennis voor nodig is om door groot in te worden. Concurrenten zijn onder meer Bitmain en MicroBT.

Canaan heeft als bijkomend voordeel dat beleggers aandelen van bitcoin mining bedrijven ook steeds interessanter vinden. Sterker, de prijs van bitcoin mining aandelen is harder gestegen dan de bitcoin prijs in 2020.

Lees meer over:
mining

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin uitvinder Satoshi in emails: “Fiat valuta schenden het vertrouwen van mensen”

Recent vrijgegeven e-mails van Satoshi Nakamoto vanaf mei 2009 tonen aan dat de uitvinder van...

Nieuws
Analist: Laatste Grote Kans om Bitcoin (BTC) en Ether (ETH) te kopen Voor Bull Run

Een populaire analist denkt dat investeerders nog één laatste kans hebben om bitcoin (BTC) en...

bitcoin etf Bitcoin
Carson Group Stelt Nu 4 Bitcoin ETF’s Beschikbaar aan Beleggers

Carson Group, een grote vermogensbeheerder, breidt zijn investeringsaanbod uit door vier grote bitcoin ETF's beschikbaar...

Bitcoin lightning netwerk Bitcoin
Bitcoin’s Schaalbaarheidsproblemen: Is het Lightning Netwerk de Oplossing of het Probleem?

Het lightningnetwerk kwam naar voren als een veelbelovende oplossing voor de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, door...

stablecoins Data en Analyse
Marktdominantie Stablecoins Zakt naar Historisch Laag Niveau Sinds 2021

Stablecoins hebben in het afgelopen jaar snel aan belang gewonnen. Deze cryptocurrency's, ontworpen om een...

Lees meer