Deze Zuid-Afrikaan sjoemelde met 29.421 bitcoins en moet nu een miljardenboete aftikken

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft een recordboete van 3,4 miljoen dollar opgelegd in een oplichtingszaak waar bitcoin mee gemoeid was.

Miljardenboete

Rechter Lee Yeakel van de Texas District Court heeft bepaald dat verdachte Cornelius Johannes Steynberg dit enorme bedrag moet terugbetalen. De helft gaat naar de slachtoffers en de helft is een civielrechtelijke boete aan de Amerikaanse staat.

Steynberg stond aan het hoofd van Mirror Trading International Proprietary Limited (MTI), een entiteit achter een frauduleuze beleggingspool. Maar liefst 23.000 mensen uit Amerika en daarbuiten legden gezamenlijk 29.421 bitcoins in. Dit bitcoins hadden op maart 2021 een gezamenlijke waarde van 1,7 miljard dollar.

De totale som zou worden belegd in forex en in het aankopen van nog meer bitcoin. Maar van dat alles kwam niets terecht, mensen konden fluiten naar hun geld. De CFTC concludeert dat alle pooldeelnemers zijn opgelicht.

De lijst met overtredingen en misdrijven van Steynberg is lang: fraude met 'vreemde' valuta, fraude als commodity pool operator (CPO), registratieschendingen en het niet naleven van CPO-voorschriften.

Bovendien is het Steynberg permanent verboden zich in te laten met gedrag dat in strijd is met de Commodity Exchange Act (CEA). Het is hem ook permanent verboden zich te registreren bij de CFTC of te handelen op door CFTC gereguleerde markten.

Op 30 juni 2022 is de zaak door de CFTC aangekondigd en nu doet de rechter uitspraak. Aanvankelijk vluchtte Steynberg voor de Zuid-Afrikaanse wetshandhaving en hij was voortvluchtig, maar hij wordt sinds december 2021 vastgehouden in Brazilië na een arrestatiebevel van Interpol.

Lees meer over:
CFTCfrauderechtszaak

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...