Dit is hoeveel je zou hebben als je 5 jaar geleden voor 1.000 dollar aan bitcoin kocht

Bitcoin is een spelletje van de lange termijn. Dat blijkt wel uit het koersverloop van de afgelopen maanden. De meeste mensen die tijdens de bullrun van 2021 zijn begonnen met investeren, staan vandaag in het rood. Als we echter kijken naar de lange termijn, dan verandert dat beeld drastisch.

Traditionele investeringen

Investeerders die vijf jaar geleden investeerden in de traditionele Amerikaanse indices, hebben daar een behoorlijk rendement op verdiend. Ook de grote Amerikaanse beurzen doen het in 2022 niet goed, maar gemeten over een periode van vijf jaar hebben ze behoorlijke rendementen geboekt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De S&P 500 schrijft voor de afgelopen vijf jaar een koerswinst van 64,9 procent, de Nasdaq 100 noteert een stijging van 112,8 procent en de Dow Jones moet het doen met een winst van 45,9 procent. Dat zijn prima rendementen, maar stuk voor stuk gaan ze gebukt onder de prestaties van bitcoin.

We pakken deze investeringen er echter vooral bij om te illustreren dat ook traditionele investeringen het op dit moment een stuk minder doen. De zwakke prestaties van bitcoin van dit moment kun je niet los zien van de algemene malaise op de financiële markten. Maar ook voor traditionele investeringen geldt dat het een spelletje van de lange termijn is.

Bitcoin en de lange termijn

We zullen hier nooit ontkennen dat bitcoin een volatiel beestje is, maar als je uitzoomt op de grafiek, dan valt het allemaal best wel mee. Dan blijkt bitcoin vooral volatiel naar boven te bewegen, in ieder geval in vrijwel de gehele bestaansgeschiedenis. Als jij bijvoorbeeld voor 1.000 dollar aan bitcoin kocht in september 2017, dan zou je vandaag de dag voor een bedrag van 5.895 dollar aan bitcoin bezitten.

Dat is een koerswinst van 489,5 procent ten opzichte van september 2017. Leg die koerswinst eens naast die van de best presterende Amerikaanse beursindex, dat is de Nasdaq met 112,8 procent, en je ziet meteen dat bitcoin het meer dan behoorlijk heeft gedaan.

Uiteraard bieden de prestaties uit het verleden geen garanties voor de toekomst, maar zelfs als bitcoin de komende vijf jaar de helft zo goed presteert, dan blijft het rendement tweemaal zo hoog als dat van de Nasdaq. Daarbij is echter veel afhankelijk van de verdere adoptie van bitcoin, de manier waarop grote landen bitcoin behandelen en nog veel meer.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....