De Nederlandsche Bank neemt eerste Bitcoin bedrijf op in speciaal register

De Nederlandsche Bank (DNB) is de toezichthouder en licentieverstrekker voor bitcoin bedrijven in Nederland.

Dienstverleners moeten door de keuring van de DNB komen om in een speciaal register te komen. Het eerste bedrijf die dat is gelukt is AMDAX.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

AMDAX

Het bedrijf accepteert klanten met een portfoliowaarde van 2,5 bitcoin of meer en voldoet dus aan alle richtlijnen van de toezichthouder. AMDAX biedt hun klanten verschillende handelstechnologieën en custodial services aan.

Sinds de ingang van de ‘cryptowet’ op 21 mei van dit jaar moeten bitcoin dienstverleners in Nederland aan meer regels voldoen en zich registreren bij de DNB. Het gaat vooral om meer controle van onder andere hun klanten en het opslaan van data. Bedrijven moeten desgevraagd een hele hoop data kunnen delen met bijvoorbeeld de belastingdienst.

In de praktijk moeten bedrijven in beeld hebben waar hun geld vandaan komt.

Regels

Er is veel kritiek op de cryptowet vanuit de bitcoin industrie. Verschillende (kleinere) bedrijven moesten na invoering van de wet hun deuren sluiten. Ook gaat het ten koste van het beetje privacy dat je mogelijk nog hebt bij een aankoop online.

Tegelijkertijd zijn er ook andere geluiden. Veelal uit de hoek van bedrijven die zich hebben geregistreerd. Zij zien de nieuwe en strengere regels als een logische stap.

Lucas Wensing van AMDAX: ””Bitcoin en andere cryptovaluta worden vaak ten onrechte geassocieerd met criminaliteit, terwijl bitcoin juist erg transparant is. De markt heeft dus behoefte aan wettelijke kaders, zoals die van DNB”

Registratie

In onderstaande Hup Bitcoin aflevering praten we met Christiaan Jimmink. Hij is marketing manager van Bitcoin Meester, één van de grotere Bitcoin brokers van Nederland.

We bespreken onder andere de registratie bij de DNB.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNB

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...