Betaalrekening bij centrale bank? DNB flirt met digitale centrale bankmunt
De Nederlandsche Bank (DNB) flirt in een nieuw rapport met de creatie van een Central Bank Digital Currency, oftewel Digitaal centralebankgeld.
Openen we binnenkort een betaalrekening bij de centrale bank? Zo’n vaart loopt het niet, want de DNB is als zelfverklaard ‘voortrekker’ afhankelijk van de Europese Centrale Bank.
Central Bank Digital Currency
We betalen steeds meer digitaal, terwijl we steeds minder met cash (papier geld) afrekenen. Zoals de onderstaande cijfers van het Centraal Bureau van Statistiek ook duidelijk maken: het aandeel chartaal geld (papier geld) is sterk afgenomen de afgelopen decennia.
Dat betekent dat steeds meer girale tegoeden in handen zijn van private partijen zoals commerciële banken en betaalverwerkers. Met ander woorden: de financiële infrastructuur glipt steeds meer uit de handen van publieke partijen zoals een centrale bank of overheid.
Ongewenst, zo oordeelde de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport begin 2019. Want in crisistijden kunnen bedrijven en burgers een run maken naar hun tegoeden. Zo meldden we onlangs dat Russen tijdens de Coronacrisis ruim 1.000 miljard Roebel opnamen in slechts zes weken tijd.
Om een ‘schok’ in het monetaire stelsel te voorkomen, was het advies van de WRR: maak als centrale bank een secundair systeem nodig, ter versteviging van het bestaande stelsel.
De DNB bepleit nu openlijk de komst van een dergelijk ‘back-up systeem’, zegt Olaf Sleijpen, directeur Monetaire Zaken bij de DNB tegenover de Volkskrant vandaag.
Het creëren van een back-up systeem dat ‘onafhankelijk’ opereert naast het private stelsel, staat ook in een nieuw rapport (PDF) uit met de titel ‘Digitaal centralebankgeld. Doelstellingen, randvoorwaarden en ontwerpkeuzes’.
Het begeleidende persbericht somt een definitie en een aantal voordelen van een CBDC op.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Digitaal centralebankgeld is een tegoed in euro’s dat Nederlandse huishoudens en bedrijven aanhouden bij De Nederlandsche Bank (DNB) of de Europese Centrale Bank (ECB).[/penci_blockquote]
Zoals bekend is de DNB afhankelijk van het tempo en de besluitkracht van de Europese Centrale Bank. Ook de ECB laat zich regelmatig uit over een CBDC, maar momenteel ligt er geen concreet plan daarvoor op tafel.
In het interview met de Volkskrant wordt gesproken over een ’test die binnen twee jaar moeten plaatsvinden’.
China
Volgens de Bank of International Settlements, de centrale banken der centrale banken, zijn 10% van de centrale banken in een vergevorderd stadium. Ook in die studie ziet men een CBDC als een manier ‘om het bestaande systeem te versterken’.
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stablecoins leiden mogelijk tot adoptie, terwijl cryptovaluta tot nu toe falen. Centrale banken onderzoeken de risico’s buiten het financiële systeem, terwijl men met een CBDC het bestaande systeem wil versterken’.[/penci_blockquote]
Onder meer China wil in de eerste helft van 2020 haar digitale renminbi op de markt brengen. Op dit moment is er nog géén enkele CBDC in de wereld in omloop.
Kritiek
Criticasters, waaronder ook bitcoiners, wijzen erop dat er feitelijk weinig verandert. Want de geldcreatie blijft centraal geregeld, in een ingenieus systeem tussen overheden, centrale banken en commerciële banken.
Een CBDC is een variant waarbij de gelduitgifte op een private blockchain is te controleren en te beheersen. Het betekent tevens dat transacties die iemand doet nu door de overheid zijn in te zien, een doorn in het oog van privacy voorvechters.
Onder meer ‘gold bug’ en bitcoin bezitter Willem Middelkoop reageert op Twitter op het nieuws.
Break: Dutch National Bank reports on Digital Bank Digital Currencies (DBDC) developments;
– all could have a digital account with a national bank
– this could lead to a digital bank run
– could use some ‘crypto pioneered techniques’no BTC/XRP mentionhttps://t.co/YVGUM9wjge
— willem middelkoop (@wmiddelkoop) April 21, 2020
Goed nieuws voor bitcoin?
Bitcoin staat o.a. als spaar – en betaaltechnologie compleet los van het huidige monetaire systeem. Het heeft geen eigenaar, geen CEO of bedrijfspand.
Want het is een decentraal netwerk, bedoeld voor peer-to-peer betalingen zonder tussenkomst van een bank of overheid.
Eerder liet Barry Silbert, eigenaar van het invloedrijke investeringshuis Digital Currency Group (o.a. Grayscale, Coindesk) ontvallen dat deze bancaire initiatieven ‘goed nieuws zijn voor bitcoin’.
Hij zei destijds onder meer:
[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Stel dat er in de wereld op den duur 80 verschillende CBDC’s zijn. Dat heeft tot gevolg dat elke financieel adviseur deze nieuwe asset moet opslaan en erin wilt handelen. Daar gaat men nieuwe infrastructuur voor bouwen, die ook toepasbaar is voor bitcoin handel en opslag.’[/penci_blockquote]
Op moment van schrijven staat bitcoin voorzichtig in de plus, net onder de $6.900.
Voor de laatste inzichten in de koers, lees deze technische analyse.
Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.