DNB noemt bitcoin ‘ongedekt geld’
|
Het is van groot belang dat er ‘snel’ regulering komt voor ‘speculatieve’ crypto’s zoals bitcoin en ether. Dat staat te lezen in een persbericht van de Nederlandsche Bank (DNB).
Deze is verstuurd naar aanleiding van de eigen studie ‘Crypto-activa: Evolutie en Beleidsrespons’. Deze studie is in de ogen van de toezichthouder nodig omdat de ‘snelle ontwikkeling van cryptoactiva veel taken en doelstellingen’ van hen raken. Ze erkennen dat crypto’s een blijvend fenomeen zijn, ‘waarvan de internationale financiële autoriteiten zich rekenschap moeten geven’.
Opvallend is dat de centrale bank erkent dat de onderliggende blockchaintechnologie van ‘innovatieve meerwaarde’ is. Tegelijkertijd wijst de toezichthouder van de cryptosector op de risico’s van het huidige
speculatieve karakter van crypto’s. Ook maken de beleidsmakers een onderscheid tussen ongedekte en gedekte crypto’s. Hierbij zien zij bitcoin en ook ether als ongedekte crypto activa, maar stablecoins zoals tether als gedekte crypto activa.
Ook vinden ze dat bitcoin volatiel is om de functies van betaalmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid te vervullen. Ook door het aantal en de diversiteit aan cryptomunten ziet de DNB deze nieuwe assetklasse als ongeschikt als rekeneenheid.
Ze zoomen ook in op bitcoin (en andere munten) als belegging. De DNB trekt de volgende conclusies:
- De meeste handel in crypto’s vindt plaats vanuit speculatieve overwegingen.
- De volatiliteit verhoogt de speculatieve waarde voor tussenpersonen en beleggers, vaak ook particulieren.
- Ongedekte crypto’s zijn een uitermate risicovolle en volatiele belegging zonder marktregulering en beleggersbescherming.
Uit de studie van DNB concludeert men dat stablecoins meer mogelijkheden bieden, mits goed gereguleerd. Met gedekte crypto’s bedoelt men activa die gedekt zijn door dollars, euro’s of andere cash equivalenten zoals staatsobligaties. Maar ook hier pleit de centrale bank voor regulering om ‘serieuze risico’s voor de financiële stabiliteit’ te voorkomen. Tegelijkertijd ziet men de potentie van stablecoins, zoals het goedkoper kunnen overmaken van geld ‘buiten de traditionele partijen’, waarmee men commerciële banken impliciet bedoelt.
Tenslotte wijst men op de MiCAR verordening, het raamwerk aan regels vanuit Brussel, die verplichtingen stelt aan bijvoorbeeld uitgevers van stablecoins en andere tokens en strengere eisen stelt aan poortwachters zoals beurzen en brokers. Ook zogenaamde finfluencers mogen vanuit Europa richtlijnen verwachten. Per 2024 moeten deze regels van kracht worden.
In Nederland is DNB behept met het toezicht op de Nederlandse cryptosector, zij moeten de markt houden aan de regels zoals die zijn voortgekomen uit de AMLD5 verordening voor het tegengaan van witwassen. Inmiddels staat er 34 aanbieders op de DNB lijst.
Lees ook
mining-61e01b673575f.jpeg')" title="DNB publiceert rapport over energieverbruik bitcoin (BTC)">
DNB publiceert rapport over energieverbruik bitcoin (BTC)
2 nieuwe crypto-aanbieders op de DNB-lijst