‘Nieuwe regels voor crypto-influencers’

Nederlandse crypto influencers kunnen nieuwe regels verwachten per 2024. Dat stellen diverse experts op Twitter deze week. De Europese Unie bereidt een nieuwe set aan regels voor om crypto activa in de meest brede zin te reguleren.

Dit raamwerk staat bekend als Markets in Crypto Assets (MiCA) en omvat regulering van crypto assets zoals stablecoins maar ook aanscherping van anti-witwasregels. In oktober is het Europese parlement bijna unaniem akkoord gegaan met het ontwerp van dit raamwerk, maar er volgt nog een stemmingsronde.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Crypto influencers

Experts melden dat crypto influencers ook onder de scope vallen van de MiCA, zegt onder meer Patrick Hansen, onlangs benoemd tot strateeg en lobbyist op het Europese vasteland voor het Amerikaanse cryptobedrijf Circie.

Circle is samen met Coinbase de ontwerper en uitgever van stablecoin USDC, de gereguleerde tegenhanger van stablecoins zoals Tether (USDT) en BUSD van Binance.

Hij waarschuwt influencers dat zij transparant moeten zijn over hun eigen portfolio en handelspositie voordat ze informatie en advies geven over cryptocurrency's. Ze lopen anders kans dat hun promotionele activiteiten, op sociale media in het bijzonder, als marktmanipulatie wordt gezien.

Per 2024 moeten de regels gaan gelden, ook voor Nederland waar hoogstwaarschijnlijk de Autoriteit Financiële Markten toezicht gaat houden op zogenaamde finfluencers. Het is onduidelijk welke gevolgen dit heeft voor in Nederland gevestigde crypto influencers. Komt er net zoals voor cryptobedrijven (beurzen, brokers, walletmakers) een registratieplicht?

Vanuit de beleggingswereld riep de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de Nederlandse minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind op om 'freestylende finfluencers te verbieden'. Voor gokreclames geldt er al een verbod dat bekende voetballers of andere influencers goksites aanprijzen. De overheid wil met een verbod 'kwetsbare groepen en vooral jongeren beschermen', zo laat de minister eerder dit jaar in een tweet weten.

Het is evident dat de druk vanuit overheden, toezichthouders en andere belanghebbenden op deze finfluencers toe gaat nemen. Een groot deel van de Nederlandse crypto industrie is georganiseerd via de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland, maar vooralsnog vallen influencers niet onder het ledenbestand. De vraag is dan ook hoe deze zich gaan wapenen tegen regels vanuit Brussel of dat ze zich buiten Europa gaan vestigen.

Lees meer over:
Europa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...