“Dollar dominantie gaat langzaam afnemen” zegt Janet Yellen

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, verwacht de komende jaren een geleidelijke afname van de dominantie van de Amerikaanse dollar. Meer specifiek doelt ze hierbij op een afname van de dollar in de reservepotten van andere landen. Yellen deed haar uitspraken in reactie op vragen over de-dollarisatie, een onderwerp dat de laatste tijd steeds vaker voorbijkomt.

Dat betekent volgens haar niet dat de dollar zijn dominante positie verliest, omdat er op dit moment nog geen alternatieven zijn.

Het gevolg van de sancties

Tijdens een hoorzitting van de House Financial Services Committee reageerde Yellen op een vraag van de Republikein Warren Davidson, die zich zorgen maakte over het effect van de Amerikaanse sancties op de dominantie van de dollar. Yellen erkende dat bepaalde landen als gevolg van de sancties van Amerika tegen onder andere Rusland, vanwege de oorlog in Oekraïne, op zoek zijn naar alternatieve munten om in te handelen.

"Maar de dollar speelt zijn huidige rol in het wereldwijde financiële systeem om hele duidelijke redenen, die geen enkel ander land kan repliceren, inclusief China. [...] Het zal niet makkelijk zijn voor andere landen om een manier te vinden om de dollar te omzeilen", zo laat Yellen vol vertrouwen weten.

Vervolgens kreeg Yellen van de Republikein Vicente Gonzalez een vergelijkbare vraag. Gonzalez gaf ook Frankrijk als voorbeeld, dat recent transacties zonder de Amerikaanse dollar deed op het financiële wereldtoneel.

"Ik zou zeggen dat er praktisch gezien geen manier is voor landen om de dollar niet als reservemunt te gebruiken", zo luidde haar antwoord nogmaals. Wel erkende Yellen dat de dominantie van de dollar enigszins dalende is.

Diversificatie

"We moeten met de tijd wel een geleidelijke toename van het aandeel van andere assets in de reserves van buitenlandse machten verwachten, als een natuurlijke drang naar diversificatie. Maar de dollar is verreweg de meest dominantie reserve-asset op aarde", aldus Yellen.

Wat we op dit moment bijvoorbeeld zien is dat veel centrale banken hun blik toch weer op goud werpen. Het traditionele edelmetaal was in 2022 mateloos populair onder centrale banken en lijkt dat ook in 2023 weer te zijn.

Bitcoin wordt (logischerwijs) nog niet genoemd door Yellen. Voor dit soort onderwerpen is bitcoin echt nog te klein, behalve voor landen als El Salvador, maar dat kunnen we op wereldwijde schaal nog niet helemaal serieus nemen.

Als laatste richtte Yellen zich nog tot de Amerikaanse politiek, die volgens haar niet meehelpt om het vertrouwen in de dollar hoog te houden. Ze noemt als voorbeeld het lange gesteggel over het schuldplafond, dat de Amerikaanse dollar ook niet geholpen heeft.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....