Ron Paul: ‘Instorten Amerikaanse dollar versnelt door schorsing schuldplafond’

De zogenoemde "Fiscal Responsibility Act" van de Verenigde Staten zorgt er volgens Ron Paul voor dat de Amerikaanse dollar nog sneller van zijn troon wordt gestoten. In een nieuwe verklaring zegt Paul dat de overeenkomst, die maakt dat de Amerikaanse overheid twee jaar zonder schuldplafond kan werken, vooral door de burgers gevoeld zal worden in de vorm van inflatie.

Hoewel het geen officieel faillissement is, kunnen we het volgens Ron Paul in de praktijk wel zo noemen.

Einde van de dollar?

Men speculeert in principe al jaren over het einde van de dollar en tot op heden is het nog altijd de machtigste munt op aarde. Wat dat betreft lijkt het een beetje overdreven om dat nu weer te roepen, al zorgt deze actie er natuurlijk wel voor dat de Amerikaanse schuldenberg flink zal groeien.

Daarbij komt dat de rente op dit moment een stukje hoger is dan de afgelopen tien jaar, waardoor de rentekosten van de Amerikaanse overheid flink zullen stijgen.

Dat kan er in theorie voor zorgen dat zij in de problemen komen en flink moeten bezuinigen. Volgens Ron Paul zorgt het oeverloze bijdrukken van geld (in de vorm van nieuwe schulden) vooral voor een indirecte belasting op de spaarcenten en lonen van Amerikanen. Als de dollar in waarde daalt, dan nemen die (mits ze niet harder meestijgen) natuurlijk in koopkracht af.

Inflatietaks

"Natuurlijk wordt dit failliet van de Amerikaanse overheid gevoeld door de mensen in de vorm van een inflatietaks. Deze inflatietaks is wellicht de meest dramatische van alle belastingen, omdat hij zowel verstopt als regressief is. Politici houden ervan om naar hebzuchtige bedrijven, vakbonden en consumenten te wijzen voor de inflatie, in plaats van de verantwoordelijkheid te pakken voor de situatie die zij zelf creëren", aldus Ron Paul.

Verder claimt Paul dat de hele overeenkomst binnen de Amerikaanse politiek niets te maken heeft met "fiscale verantwoordelijkheid" zoals in de naam van de nieuwe wet staat.

Daarnaast heeft hij het idee dat Amerika met de overeenkomst ook buiten de landsgrenzen terrein moet inleveren. Het schorsen van het schuldplafond maakt dat de Amerikaanse dollar volgens hem nog sneller zijn privileges en status als wereldreservemunt verliest.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsdollar

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....