Dollartegoeden van klanten Voyager toch niet verzekerd door FDIC

De Amerikaanse banktoezichthouders van de Federal Reserve en de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) uitten hun kritiek op cryptobedrijf Voyager Digital. Het gaat zelf zo ver dat er een verbod is uitgevaardigd.

Géén garanties

Ze beschuldigen Voyager er van dat ze met "valse en misleidende claims" aan klanten vertellen dat hun geld door de overheid was verzekerd. Ze verwezen naar een zogenoemde FDIC-insured licentie die door een samenwerking met de Metropolitan Commercial Bank van toepassing zou zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voyager vroeg op 5 juli faillissement aan nadat bekend werd dat het bedrijf een blootstelling van $661 miljoen had aan crypto-hedgefonds 3AC. De vraag was echter: waren de dollarbedragen van klanten wél veilig, zoals op de website werd beweerd?

Nu blijkt van niet.

"MCB is een deposito-instelling waarvan de deposito's zijn verzekerd door de FDIC. De Raad van Bestuur is de primaire federale toezichthouder van MCB. Kortom, dat MCB FDIC-verzekerd is, betekent niet dat Voyager als bedrijf ook FDIC-verzekerd is."

Uitlatingen verwijderen

De regelgevers eisen dat Voyager per direct alle uitlatingen, verklaringen of verwijzingen over dit thema verwijdert. De FDIC staat dus niet garant voor het dollargeld van de klanten van Voyager.

Voyager claimt dit overigens al enkele jaren. In een bericht van december 2019 schreven ze al dat "de USD aangehouden bij Voyager nu FDIC-verzekerd zijn."

Het zou gaan om een maximale terugbetaling van $250.000. En in een update van juli 2022 stond ook nog dat de USD's op Voyager-rekeningen verzekerd zouden zijn.

“Dat betekent dat je gedekt bent in het geval van een storing van MCB, tot een maximum van $250.000 per Voyager-klant. FDIC-verzekeringen bieden geen bescherming tegen het falen van Voyager, maar voor de duidelijkheid: Voyager houdt geen contanten van klanten aan, dat geld wordt bewaard bij MCB.”

Dat blijkt dus iets genuanceerder te zijn, getuige ook deze tweet van de FDIC.

Zo geldt maar weer: not your keys, not your coins. Zelfs in het geval van dollars en FDIC-constructies ben je niet zeker van de dollar-tegoeden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfaillissement