Voyager uit kritiek op overnamebod van FTX

Voyager bijt van zich af na een overname bod van FTX. De broker kreeg recentelijk flinke klappen te verduren. Onder andere de marktomstandigheden en twijfelachtige beslissingen speelde daarbij een rol.

Correctie: Het gaat om een 'Chapter 11 bankruptcy. Het doel van de aanpak is het verkopen van (een deel van je) bezittingen om schuldeisers te betalen. Eerder in het jaar sloot Voyager alle opnames vanaf hun platform. Het bedrijf is dus níet failliet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Klanten van Voyager konden aan de slag met de handel in 100+ tokens. Daarnaast werden er hoge rentetarieven beloofd. Ook is Voyager een van de partijen met een grote lening ($650 miljoen) aan Three Arrows Capital. Laatstgenoemde cryptofonds is inmiddels echter failliet.

Een snelle blik op de website van Voyager leert ons echter dat ze grote rentepercentages beloofde voor spaarders/leners. Tot 0,25 BTC werd 3,25% aan rente per jaar aangeboden. Voor willekeurige tokens zijn percentages tot wel 10% (!) per jaar te vinden.

Overname

FTX bood onder leiding van Sam Bankman-Fried de 'helpende hand'. Voyager ziet dat echter anders. Zij noemen het bod "ontworpen om publiciteit voor zichzelf te genereren in plaats van waarde voor de klanten van Voyager."

Naar verluidt zijn er meerdere voorstellen gedaan om Voyager over te nemen. Tot op heden zijn er geen definitieve akkoorden gesloten,

Zo stelde FTX en Alameda (een ander bedrijf van Bankman-Fried) dat klanten recht hadden op de waarde die in hun wallet stond op 5 juli. Dat is de datum dat de broker officieel failliet ging. Voyager geeft aan dat zij niet op deze manier hun klanten willen compenseren.

Onderstaande tweet spreekt wat dat betreft niet echt in het voordeel van de cryptolender. Tegelijkertijd kun je je afvragen of Voyager er beter voor had gestaan als partijen als FTX gewoon hun mond hielden.

Overnames

Het is logisch dat de rijkere partijen nog wat proberen te doen. Brokers en fondsen in deze industrie hebben vaak een interessant klantenbestand. Allicht is er ook nog wat te halen uit de assets waar men nog wel toegang tot heeft.

Het blijft niet bij twijfelachtige businessmodellen en faillissementen, ook toezichthouders mengen zich in het gesprek. Toezichthouders in Texas, New Jersey en Alabama zijn een onderzoek gestart naar het het reilen en zeilen van de bestuurders van Voyager.

In gesprek met Bloomberg reageert Joe Rotunda, onderdeel van de Texas State Securities Board, op de recente ontwikkelingen: "De risico's die gepaard gaan met dit soort leenpraktijken, of zelfs de andere soorten transacties die ze aangaan."

Volgens Bloomberg zijn de ambtenaren bezig met een onderzoek naar de informatie die Voyager heeft gedeeld. Werden de risico's van de renteproducten bijvoorbeeld goed weergegeven?

Of en hoe dit klanten van de beurs gaat helpen is nog maar de vraag. De mensen achter Voyager kunnen op zijn minst rekeningen op extra facturen van hun advocaten.

"We willen weten wat er is gebeurd en waarom", zegt Amanda Senn, adjunct-directeur van de Alabama Securities Commission, tegen Bloomberg. "Het onderzoek is nog in de beginfase."

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTX

2 comments

  1. “Onderstaande tweet spreekt wat dat betreft niet echt in het voordeel van FTX en consorten” had dat niet moeten zijn “niet echt in het voordeel van voyager”? Als ik de hele twitter thread lees van Sam heb ik het idee dat hij (/FTX) het beste voor heeft met de klanten.

  2. Dit moet je rectificeren, want ze zijn niet failliet. Ze hebben een chapter 11 bankruptcy aangevraagd, dat is geen faillissement. Chapter 7 bankruptcy is vergelijkbaar met een faillissement.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

PlanB Nieuws
‘Bitcoin koers van 440.000 dollar tijdens deze cyclus?’

De Nederlandse analist PlanB publiceerde in 2019 zijn beruchte Stock-to-Flow model voor bitcoin. Daarmee werd...

cardano koers Nieuws
ADA Stijgt 20%, Technische Indicatie Voor Nieuwe Crypto Bull Run?

Cardano, een van de top 10 crypto's, wist net als veel andere spelers uit de...

bitcoin etf Bitcoin
Bitcoin ETF’s Verpletteren Nieuwe Records: Miljarden Stromen Binnen

In de VS hebben exchange-traded funds (ETF's) voor bitcoin (BTC) ongekende handelsvolumes gezien sinds hun...

XRP koers verwachting Nieuws
Einde Rechtszaak Ripple vs SEC In April, Voorspelt Crypto Analist

Bekende crypto analist, Whalefud Capital, voorspelt dat de rechtszaak van Ripple vs. de SEC in...

Nieuws
“Tattookiller” veroordeeld tot jarenlange celstraf wegens poging afpersing bitcoinondernemers

Brian P., bekend als de 'tattookiller', is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van...

Lees meer