Dominantie stablecoins neemt toe, aantrekkelijk moment om te kopen?

Stablecoins fungeren op cryptobeurzen als een middel om even uit bitcoin te stappen voor handelaren die de boel op de korte termijn niet vertrouwen. Hiermee is het mogelijk om de relatieve veiligheid van fiatgeld op te zoeken en wat risico van tafel te halen. De geschiedenis leert ons dat het analyseren van de stablecoin-stromen een waardevolle exercitie kan zijn.

Dominantie stablecoins in de lift

Op het moment van schrijven is het aantal stablecoins bij de grote beurzen weer aan een stijging begonnen. Dat betekent dat er meer kapitaal langs de zijlijn staat waar direct bitcoin gekocht mee kan worden. Een stijging van de dominantie van stablecoins ten opzichte van bitcoin betekent ook dat mensen risico van tafel halen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens on-chain analist Will Clemente is het "koopmoment" nog niet daar, maar komen we in de buurt van de belangrijke groene lijn, die in het verleden vaak goede koopmomenten heeft uitgelicht. De laatste keer in juli 2022 was de stijging van bitcoin na het aantikken van deze lijn niet heel spannend, maar de stijging was er wel.

Met name in het verleden blijkt deze indicator een waardevol hulpmiddel geweest te zijn om koopmomenten te bepalen. In juli 2021 ging het aantikken van deze lijn bijvoorbeeld vooraf aan de volgende run omhoog die bitcoin in november tot de koers van 69.000 dollar bracht.

Zekerheid bestaat niet

Uiteindelijk blijft dit echter één simpele on-chain indicator die weinig over de rest van de markt zegt. Bitcoin is op het moment van schrijven een asset van wereldformaat en vrijwel alle financiële assets ter wereld worden op dit moment gedomineerd door de macro-economische storm die maar niet lijkt te verdwijnen.

Ook afgelopen weekend tijdens het jaarlijkse Jackson Hole Symposium heeft de Federal Reserve bij monde van voorzitter Jerome Powell immers aangegeven pas klaar te zijn met hun nieuwe rentebeleid als de inflatie weer op of rond de 2 procent ligt. Tot die tijd moeten de markten het dus doen met een streng monetair beleid, wat over het algemeen niet goed is voor de koersen.

Het is dus goed mogelijk dat de stablecoin dominantie ditmaal door de groene lijn breekt en op dat punt niet aan een correctie begint die vaak de katalysator is geweest voor stijgingen van de bitcoin koers. Als investeerders er massaal voor blijven kiezen om wat risico van tafel te halen, dan kunnen er nog zoveel stablecoins langs de zijlijn staan, maar doet dat niets voor de bitcoin koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....