Duitse energiegigant Uniper vraagt om €4 miljard aan staatssteun, zorgen zijn groot
Het Europese continent en met name Duitsland, heeft het zwaar met het conflict in Oekraïne. De Russische gaskraan is sindsdien voor 80 procent dichtgedraaid en als gevolg daarvan lijden verschillende energiebedrijven in Europa enorme verliezen.
Uniper verliest €100 miljoen per dag
De Duitse energiegigant Uniper verliest op dit moment 100 miljoen euro per dag als gevolg van de beperkte gastoevoer vanuit Rusland. Het officiële verhaal is dat Rusland specifieke turbines nodig heeft vanuit Canada om de Nordstream-pijpleiding te herstellen, maar de vrees is dat het dichtdraaien van de gaskraan een diepere politieke betekenis heeft.
Als gevolg van de problemen bij Uniper heeft de energiegigant de Duitse overheid nu verzocht om 4 miljard euro aan staatssteun om de operatie overeind te houden. Het aandeel Uniper begon het jaar 2022 op een koers van 42,28 euro en staat momenteel op 5,55 euro. Die koersdaling alleen laat al zien hoe serieus de problemen in Duitsland op dit moment zijn.
Uniper had dit jaar al de beschikking over een kredietlijn van 9 miljard euro, maar die is er volledig doorheen. Nu heeft het dus nogmaals 4 miljard euro nodig om de boel te redden. Het begint er slechter en slechter uit te zien voor Duitsland. Daar moet bij gezegd worden dat Uniper op dit moment de zwakste partij is in Duitlsand en niet iedere energiespeler er zo slecht voorstaat.
Wat betekent dit voor bitcoin?
In principe betekent dit niets voor bitcoin op het vlak van mining, aangezien Duitsland nooit een extreem aantrekkelijk land voor mining geweest is vanwege de relatief hoge energieprijzen. Voor de bitcoin koers kan het echter grote gevolgen hebben.
Duitsland is een belangrijke economie in Europa en als het land hiermee een zware periode tegemoet gaat, dan kan dat gevolgen hebben voor het vermogen van de Duitse economie om in bitcoin te investeren. Het is ook zeer waarschijnlijk, vanwege de omvang van de Duitse economie, dat de problemen overslaan op andere landen in Europa.
Als het Europese continent in een zware economische crisis terechtkomt, dan is bitcoin waarschijnlijk één van de laatste dingen waar mensen op dat moment aan denken. Sterker nog, de kans is dan groot dat mensen bitcoin moeten verkopen om de rekeningen te kunnen betalen.