Duitse inflatie zakt naar diepste punt in 5 maanden

De Duitse consumentenprijsindex is in januari naar het diepste punt in vijf maanden tijd afgedaald. Die daling is mede het gevolg van de beslissing van de Duitse overheid om een deel van de energiekosten van huishoudens op zich te nemen. Op het moment van schrijven klokt de Duitse consumentenprijsindex binnen op 9,2 procent, terwijl de index in december nog op 9,6 procent lag.

Lastige data

Het bepalen van de consumentenprijsindex is een lastige klus, met name omdat huishoudens allerlei verschillende soorten energiecontracten hebben. Ook was er een update van het goederenmandje die het Duitse Destatis gebruikt voor zijn berekeningen. Vanwege die verandering publiceerde het geen uiteenzetting van de afzonderlijke componenten.

De Duitse overheid pakte voor consumenten de energierekening op in december, terwijl er in januari ook sprake was van een prijsplafond voor de energiesector. Afgelopen week verhoogde de Europese Centrale Bank de rente met 0,50 procent als gevolg van de nog altijd torenhoge inflatie in de Eurozone.

Ook voor de volgende vergadering van de ECB wordt een renteverhoging van 0,50 procent verwacht. Zelfs nu in Duitsland bijvoorbeeld de inflatie naar het diepste punt in 5 maanden is gezakt, is dat getal van 9,2 procent natuurlijk nog altijd een stuk hoger dan de doelstelling van 2,0 procent.

Meer renteverhogingen nodig

In een interview met Boersen-Zeitung, laat Bundesbank President Joachim Nagel weten dat er een “groot gevaar” is dat de inflatie plakkeriger geraakt als de ECB het verhogen van de rente te vroeg staakt. “Vanuit mijn perspectief zijn er meer significante renteverhogingen nodig om de situatie onder controle te krijgen,” aldus Nagel.

Op zich heeft Nagel daar natuurlijk een punt, maar de ECB heeft meer pijnpunten dan enkel en alleen de inflatie. De Eurozone kent een aantal zwakke plekken, die met een hogere rente mogelijk in grote problemen komen. Denk bijvoorbeeld aan een Italië, waar de rente op staatsobligaties al een stuk hoger is dan in Duitsland.

Een nog hogere ECB-rente kan betekenen dat Italië de boel niet meer kan bijbenen en in de problemen komt. De Italiaanse economie is zo groot, dat deze wellicht ook de rest van de Eurozone met zich meetrekt, mocht het in een recessie belanden. Wat dat betreft zit de ECB in een gigantisch lastig parket.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....