Duitsland, de grootste economie van Europa, stagneerde in Q4 2022

Het lijkt erop dat de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank zijn impact niet missen, want de Duitse economie begint langzaam te kwakkelen. Uiteindelijk eindigde de Duitse economie het jaar met een groei van 1,9 procent, maar in het vierde kwartaal van 2022 stagneerde het volledig.

Nog net geen recessie

De eerste lezingen van de groei van het bruto binnenlands product (BBP) van Duitsland leren ons dat er nog net geen sprake is van een recessie. In de economische handboeken spreken we van een recessie als een economie twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei moet opschrijven.

Dat heeft het ternauwernood weten te voorkomen. Ondanks de energiecrisis die over het hele continent heerst en de hoge inflatie, is het optimisme onder de bedrijven in het land nog altijd relatief hoog.

Eerder deze week vertelde Monika Schnitzer, een overheidsadviseur op het gebied van economie, aan Reuters dat de inflatie in Duitsland waarschijnlijk zijn piek gehad heeft. Dit baseert ze op het feit dat de energieprijzen wereldwijd weer dalen en op de verwachting dat de prijzen voor aardgas ook blijven zakken.

De inflatie in Duitsland

De inflatie in Duitsland is voor de tweede maand op rij gezakt vanwege de dalende energieprijzen en het feit dat de overheid besloot om een deel van de energierekening op zich te nemen. Op dit moment tikt de inflatie binnen op 9,6 procent op jaarbasis, wat natuurlijk nog steeds gigantisch hoog is.

Wat dat betreft kan het alleen maar beter worden en lijkt het onwaarschijnlijk dat de inflatie nog tot ver in 2023 hoog blijft. Als we dit jaar immers een inflatie van 9,6 procent kennen, dan moeten de prijzen nogmaals flink stijgen om op dat hoge niveau te blijven.

Een inflatie van 9,6 procent betekent immers dat de prijzen van 100 naar 109,6 gestegen zijn. Als we dit jaar ‘zakken’ naar een inflatie van 2 procent, dan zouden de prijzen van 109,6 naar 111,79 stijgen. Wat dat betreft zou je zeggen dat een inflatie van 2 procent helemaal geen onrealistisch doel is voor 2023.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.