ECB-bestuurder Fabio Panetta wil bitcoin mining verbieden

Fabio Panette, een belangrijke bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB), wil bitcoin mining verbieden in de Eurozone. De reden daarvoor is uiteraard het uitgekauwde klimaatargument dat ondertussen met vele interessante toepassingen weerlegd kan worden.

Verbod op bitcoin mining

Tijdens de Insight Summit van de London Business School van 7 december riep Panetta het volgende: “tokens met een excessieve ecologische voetafdruk moeten verboden.” Het is duidelijk dat de bestuurder van de ECB daarmee op bitcoin doelt.

Wat Panetta daarmee vergeet is dat ruim 50 procent van het complete Bitcoin netwerk draait op de door de Europese politiek zo geliefde duurzame energie. Daarnaast zien we dat veel partijen uit de olie- en gasindustrie ontdekken dat ze dankzij bitcoin een stuk minder CO2 kunnen uitstoten.

Neem bijvoorbeeld ExxonMobil dat bitcoin mining gebruikt om te voorkomen dat ze hun overtollige gasproductie moeten affakkelen. Het affakkelen van gas betekent letterlijk dat ze het voor niets in de fik steken, omdat er economisch gezien geen interessante alternatieven zijn.

Bitcoin mining maakt het mogelijk voor de olie- en gasindustrie om die overtollige gassen te verkopen en tegelijkertijd minder CO2 uit te stoten bij de verwerking daarvan. Het minen van bitcoin zorgt namelijk voor een reductie van CO2 uitstoot ten opzichte van het simpele affakkelen van de gassen.

Duurzame energie

Als laatste gaan we nog even terug naar duurzame energie. Mocht je een voorstander zijn voor de transitie naar duurzame energie, dan zou het ook logisch zijn om een voorstander te zijn van bitcoin mining.

Eén van de problemen van duurzame energie is namelijk dat het onvoorspelbaar is. Duurzame energie is immers afhankelijk van de grillen van de natuur. Waait het veel? Dan wekken de windmolens veel energie op.

Dat betekent overigens niet dat het stroomnet al die energie ook kan gebruiken. Een deel van de energie van windmolens gaat om die reden verloren, simpelweg omdat de vraag er niet is en het praktisch onmogelijk is om die energie voor lange tijd te bewaren.

Dit betekent dat de producent die energie moet weggooien. Tenzij hij bitcoin miners aansluit op zijn windmolenpark, want dan kan hij die overproductie inzetten voor het minen van bitcoin. Dan gaat de energie niet verloren en gaan de marges van producenten van duurzame energie omhoog.

Bitcoin maakt duurzame energie op die manier winstgevender en kan daarmee in potentie een katalysator vormen voor investeringen in duurzame energie. Het kan een investering in duurzame energie net iets aantrekkelijker maken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....