Britse bank blokkeert cryptobeurzen, speculatie over bitcoin koers van $10.000

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

Arthur Hayes: ‘Bitcoin gaat naar $10.000 crashen’

De medeoprichter van BitMEX, Arthur Hayes, gelooft dat Bitcoin binnenkort zal crashen naar $ 10.000. Volgens hem zijn er nog teveel onzekerheden te kunnen leiden tot meer onrust en afnemend vertrouwen. Daardoor gaat men verkopen en daalt de prijs.

Hayes, gepokt en gemazeld in de cryptomarkt, deelt op Twitter een screenshot van een Bloomberg-artikel over het faillissement van crypto kredietverstrekker Genesis. Deze heeft onlangs moeten besluiten om opnames te stoppen. Hayes vreest een lagere bitcoin koers, maar het is de vraag of hij gelijk krijgt.

Britse bank blokkeert betalingen naar cryptobeurzen

Starling Bank gaat harder optreden tegen cryptohandel van klanten. Ze markeren cryptotransacties nu als "hoog risico en intensief gebruikt voor criminele doeleinden".

Klanten van de Britse bank kregen afgelopen week een sms-bericht met de tekst: "We beschouwen crypto-activiteit als een hoog risico."

"We hebben de beslissing genomen om alle (...) betalingen aan cryptohandelaren te voorkomen en verdere beperkingen op uitgaande en inkomende overboekingen te implementeren."

Starling voegt zich in de lijst van Lloyds, Barclays en RBS. Allemaal hebben ze maatregelen opgelegd op betalingen naar cryptoplatformen. Hiertoe behoren blokkades van creditcardbetalingen en transacties aan cryptobeurzen.

Genesis Global Capital heeft $2,8 miljard aan leningen open staan

Cryptogeldschieter Genesis Global heeft uitstaande leningen van $2,8 miljard op zijn balans staan.

Ongeveer 30% van de leningen zijn afgesloten met betrokken bedrijven, zoals moederbedrijf Digital Currency Group (DCG). Ze verstrekken veel 'intercompany-leningen' en volgens CEO Barry Silbert is dit volstrekt normaal.

Genesis Global Capital heeft ook geld uitgeleend aan Genesis Trading. De broker is een belangrijke partij voor institutionele handel.

Bloomberg en The New York Times berichten dat er problemen zijn bij Genesis. Er zou zelfs al een adviseur zijn aangesteld voor de herstructurering van het bedrijf. Silbert lijkt minder gespannen.

Elon Musk onthult plannen om Twitter om te toveren tot betaalbedrijf

Het is algemeen bekend dat Elon Musk een voorstander van bitcoin is. Persoonlijk heeft hij bitcoin en ook met zijn bedrijven Tesla en SpaceX investeerde de miljardair in bitcoin. Nu heeft de ambitieuze ondernemer Twitter overgenomen en het lijkt erop dat hij hiermee wil voortzetten wat hij ooit met PayPal is begonnen. Twitter gaat de betaalmarkt op.

De euro is dood, leve de nieuwe euro

In deze Bitcoin Focus was er natuurlijk weer aandacht voor FTX. Maar het is ook tijd om wat verder te kijken dan het cryptodrama. Het gesprek over de digitale euro houdt politiek Den Haag bezig.

De digitale euro komt er aan. Volgens minister van Financiën Sigrid Kaag staat dat nog niet vast, maar het lijkt een kwestie van tijd voordat we naast de ‘gewone’ euro nog een nieuwe munt krijgen.

Hoe die digitale euro precies in elkaar moet zitten, is nog niet duidelijk. Dat is op te maken uit een debat met verschillende parlementsleden. De echte diehards kunnen het debat hier van afgelopen woensdag terugkijken.

Het is wel de moeite waard om even doorheen te klikken. Er is veel kritiek en er zijn veel vragen.

Sam Bankman-Fried spreekt volgende week op evenement New York Times

Sam Bankman-Fried (SBF) is voorlopig nog een vrij man. De oprichter van FTX is betrokken bij een van de grootste schandalen uit de industrie, maar lijkt volgende week toch op een evenement te verschijnen.

Bankman-Fried gaat in gesprek met Andrew Ross Sorkin tijdens het Dealbook Summit. In de wereld van bitcoin en crypto is SBF inmiddels persona non grata. Dat geldt blijkbaar niet overal.

Amazon komt met serie over FTX

De val van cryptobeurs FTX is nog niet eens afgelopen, of de eerste producties rondom het faillissement komen al voorbij. Amazon heeft de rechten voor een serie over het bedrijf van Sam Bankman-Fried.

Volgens Variety gaan Anthony en Joe Russo de serie regisseren. Het verhaal gaat over de snelle opkomst van FTX en de uiteindelijke ondergang. Bankman-Fried startte FTX in 2019 en wist al snel een belangrijke positie in de industrie te veroveren. Dat ging echter niet gepaard met goed beleid.

Binance komt met systeem om je bitcoin balans te checken

Binance start met het delen van hun bitcoin reserves. Klanten moeten middels het proof-of-reserve systeem zelf hun balans kunnen checken.

Binance is de grootste cryptobeurs in de wereld op het gebied van spot- en futurehandel. Het gaat specifiek om de klantenfondsen die men naar Binance stuurt om op te slaan. De cryptobeurs hoopt zo klanten te laten zien dat al hun assets 1 op 1 worden gedekt. 'Met wat extra reserves.'

Op dit moment heeft Binance naar eigen zeggen ruim 582.000 BTC in de reserves. De balans van klanten ligt rond 575.000 bitcoin. Een kleine reserve, dus.

Klanten kunnen middels een link hun balansen controleren. Je kunt ook aan de slag met een cryptografische tool,

Coinbase heeft ongeveer 2.000.000 bitcoin

Cryptobeurs Coinbase maakt bekend hoeveel bitcoin het in kas heeft. Ze delen deze informatie nadat rivaal FTX instortte doordat ze met klantenfondsen aan de haal gingen.

In een aantal tweets deelt Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, dat de grootste Amerikaanse beurs ongeveer 2 miljoen BTC bewaart. Dat komt met de huidige dagprijs neer op zo'n $33 miljard.

Armstrong citeert het aandeelhoudersrapport van Coinbase van het derde kwartaal. Hier staat het cryptoreserves van het bedrijf weergegeven.

ARK Invest CEO blijft overtuigd van bitcoin koers van 1 miljoen dollar in 2030

In een recent interview heeft Catherine Wood, de oprichter en CEO van ARK Investment Management nog maar eens haar voorspelling van een bitcoin koers van 1 miljoen dollar voor het jaar 2030 herhaald. Wood deed deze uitspraken in een interview op 23 november met Bloomberg Businessweek Radio.

Lees meer over:
weekoverzicht

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Bitcoin
HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

Lees meer