ECB wil vetorecht op stablecoins in de eurozone

De Europese Centrale Bank wil een vetorecht over de uitgifte van stablecoins door bedrijven. Dat meldt de centrale bank aan de Europese Unie, zo meldt persbureau Reuters.

ECB over stablecoins

Stablecoins zijn cryptovaluta die gedekt zijn door (een mandje van) fiat valuta zoals de dollar of de euro. Facebook wil met de Diem een stablecoin op de markt brengen. De waarde is ervan is gedekt door een mandje van valuta, waaronder de dollar en de euro. Andere voorbeelden uit de markt zijn Tether USDT en USDC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de use cases van deze varianten is de handel. Handelaren gebruiken liever een stablecoin dan de euro, omdat transacties op een blockchain sneller en efficiënter zijn dan via betaalnetwerken zoals SEPA.

Beleidsmakers zijn druk bezig om wetten en regels te maken voor deze nieuwe categorie assets. De ECB sorteert daar nu op voor: ze willen ten alle tijd hun veto kunnen uitspreken over de komst van nieuwe munten op de markt. Centrale bankiers zijn namelijk bang om de controle over het betalingsverkeer en uiteindelijk de geldreserves te verliezen.

MiCA

De Europese Unie heeft in september een concept raamwerk opgezet voor het reguleren van cryptovaluta en andere digitale assets. ook wel bekend als Markets in Crypto-assets (MiCA). Het is een set regels, inclusief stresstesten en kapitaal- en liquiditeitsvereisten. Facebook is ook aan deze regels gebonden, zodra het bij wet is vastgelegd.

ECB geeft nu advies aan de Europese Unie over de concept regels. De centrale bank stelt dat zij een veto willen hebben of een stablecoin in de eurozone kan worden gelanceerd. In hun eigen woorden: wat zijn de risico's voor het betalingsverkeer en koopkracht?

"Het beoordelen van de mogelijke risico's voor het uitvoeren van monetair beleid en de goede werking van betalingssystemen, is de exclusieve bevoegdheid van de ECB".

Met andere woorden: ook als lidstaten zoals Nederlandsche Bank een centrale, digitale bankmunt willen uitbrengen, dan beoordeelt de ECB het ontwerp en de uitwerking ervan.

ECB eist verder dat uitgevers van stablecoins moeten voldoen aan zéér strikte liquiditeitsvereisten. Dat betekent dat men over aanzienlijke kasreserves moet beschikken om de in - en uitstroom van klanten te dekken.

SaIllant: de ECB werkt zélf ook aan een eigen digitale bankmunt die binnen 4 jaar op de markt moet komen. Opmerkelijk genoeg gelden voor die munt andere regels dan voor digitale valuta die door private entiteiten worden uitgegeven.

Lees meer over:
ECBEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...