Ecoloog uit kritiek op bitcoin mining plannen van El Salvador

Een ecoloog in El Salvador vraagt zich hardop af of de nieuwste plannen van het land wel houd snijden. El Salvador heeft 23 actieve vulkanen en president Nayib Bukele wil op meerdere van deze vulkanen bitcoin gaan minen.

Energie moet worden omgezet naar elektriciteit om mining rigs te laten draaien. Aardwarmte is de beoogde energiebron. Volgens ecoloog Ricardo Navarro is dit echter niet per se een energiezuinig initiatief. Dat is te lezen bij The Telegraph.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Olie kopen

Navarro is actief als het hoofd van het El Salvadoran Center of Appropriate Technology en denkt niet dat het een goed plan is: “Geothermie kost nog steeds meer dan olie, anders zouden we er al meer van gebruiken. Wat er uiteindelijk zal gebeuren, is dat we gewoon meer olie gaan kopen.”

In de praktijk zou kunnen blijken dat het qua kosten goedkoper uitvalt om de bitcoin mining rigs op een andere manier van energie te voorzien.

Daarnaast praat Navarro over het risico van bouwen rondom actieve vulkanen. Bukele kondigde vorige maand een heuse bitcoin stad aan met nauwelijks belastingen. Navarro is geen fan van het idee: "Praten over het bouwen van deze stad naast een vulkaan is hetzelfde als denken dat je rijk bent omdat je naast een bank woont."

Volgens de ecoloog is er voor het gebruiken van aardwarmte ook grondwater en stoom nodig. Navarro vult aan: ''Maar we hebben al te weinig water in El Salvador.''

Niet alleen Navarro laat zich negatief uit over de plannen rondom vulkanen en bitcoin. In theorie zou het moeten zorgen voor een goedkope stroomvoorziening om zo winstgevend bitcoin te minen. Ook Marit Brommer, directeur van de International Geothermal Association, voorziet problemen.

“El Salvador staat bekend om hun potentie met geothermische energie. Maar als hij (president Nayib Bukele, red.) iets belooft in de komende zes maanden, zou dat niet haalbaar zijn. Het gaat waarschijnlijk minstens twee of drie jaar duren, en waarschijnlijk langer voordat je elektriciteit zou kunnen opwekken.”

De plannen van El Salvador staan nog in de kinderschoenen. Op landelijk niveau wordt er ingezet op bitcoin. Voor betalingen vanuit Amerika, maar ook geeft het land staatsobligaties uit waarmee het deels bitcoin wil kopen. Bij deze plannen hoort ook het gebruik van energie van vulkanen om bitcoin te minen. Of dat goed uit gaat pakken valt nog te bezien.

Lees meer over:
El Salvador

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...