‘Een Bitcoin ETF is goed voor investeerders en regelgevers’, stelt voormalig Amerikaans toezichthouder

De strijd om het eerste Bitcoin exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten duurt voort. Het fonds van SkyBridge Capital moet tot minstens augustus wachten voor een uitspraak. SkyBridge diende in mei van dit jaar hun voorstel in.

ETF

Een ETF is een indexfonds dat zo nauwkeurig mogelijk de prijs van in dit geval bitcoin wil volgen. Je koopt als belegger een aandeel in het fonds en dus niet de onderliggende fysieke bitcoin. Een ETF is een gebruikelijk beleggingsinstrument bij aandelen, goud en olie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

SkyBridge wil met hun fonds naar de New York Stock Exchange. De investeringsmaatschappij heeft NYDIG uitgekozen als partner. Zij zijn verantwoordelijk voor de opslag van de bitcoin als het fonds er ooit mag komen.

Een Bitcoin ETF wordt gezien als een volgende stap in acceptatie van BTC in de kringen van Wall Street en andere beleggers. Wereldwijd komen dit soort fondsen langzaam door de keuring van lokale toezichthouders. In de VS is het nog niemand gelukt om langs de Securities and Exchange Commission (SEC) te komen met een voorstel.

Tegenhouden

Voorlopig houden de toezichthouders in Amerika de deur nog dicht. Er lopen inmiddels zo’n 10 aanvragen voor een ETF in de VS en het lijkt een kwestie van tijd voordat een van de partijen het voor elkaar krijgt. Er zijn ook al tientallen voorstellen helemaal afgewezen, maar veel partijen proberen het daarna weer opnieuw met een iets ander plan.

Timothy Massad, een voormalig voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), ziet een bitcoin exchange-traded fund als een positief iets. Voor zowel de beleggers als regelgevers. Dat laat hij weten in een opiniestuk voor Bloomberg.

Massad vindt het positief dat beleggers relatief makkelijk kunnen investeren zonder zelf na te denken over de opslag en andere veiligheidsoverwegingen. Massad wijst met een belerende vinger naar de huidige industrie. Met name cryptobeurzen: ze zijn niet juist gereguleerd en bieden weinig bescherming voor hun klanten.

De Amerikaanse advocaat denkt dat het gezond is voor de industrie in de VS om dit soort fondsen toe te staan. Meer keuzes betekent in theorie ook betere opties voor de gemiddelde investeerder.

Fondsen

Bitcoin fondsen zijn geen nieuw fenomeen. Het Amerikaanse Grayscale startte in 2013 al met hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Inmiddels zit daar meer dan 600.000 BTC in. Maar er is steeds meer concurrentie. In buurland Canada zijn al verschillende fondsen te vinden en ook in andere delen van de wereld kun je zonder GBTC ook een aandeeltje kopen in een bitcoinschatkist.

Niet voor niets lijkt de interesse in GBTC wat af te nemen. Een aandeel in het fonds is inmiddels minder waard dan de bitcoin die daar tegenover staan. Grayscale wil daarom zelf ook graag overstappen naar het model van een exchange-traded fund. Dat is goedkoper en het zijn financiële populaire producten.

Fondsen zijn interessant voor mensen die wel blootstelling willen aan de koers van bitcoin, maar geen interesse hebben in ‘echte’ bitcoin.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsETF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...