Beurswaakhond Australië in whitepaper: Bitcoin markt klaar voor ETF

In Amerika is het inmiddels niet meer bij te houden hoeveel aanvragen er voor een ETF bij de financiële toezichthouder liggen, maar écht enthousiast om er eentje te accepteren lijken ze nog niet. In Australië staan ze er wat positiever in, want de hoogste wetgever op financieel gebied heeft aangegeven dat bitcoin aan alle standaarden voor een ETF voldoet.

In een onderzoekspaper hebben de Australische autoriteiten uiteengezet waarom bitcoin volgens hen aan de standaarden voldoet. Het lijkt dan ook niet lang meer te duren voordat we een Australische bitcoin ETF mogen verwelkomen. Wat uiteraard een meer dan goed teken is voor de markt, aangezien Australië geen klein land is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veel interesse voor beursgenoteerde bitcoin-producten

De Australische autoriteiten beginnen op pagina 6 van het paper met de interessante constatering dat de beursgenoteerde bitcoin-producten in Canada op enorm veel belangstelling kunnen rekenen vanuit de markt. Ze geven aan in Australië op de hoogte te zijn van diezelfde interesse die in het land heerst om nationale beursgenoteerde bitcoin-producten te kopen.

Daarbij geven ze aan zich ook bewust te zijn van de risico’s en gevaren voor de consument en markten als deze producten niet op de juiste manier worden gelanceerd. De belangrijkste issue die is uitgewerkt in het onderzoekspaper is of bitcoin aan de bestaande verwachtingen en eisen kan voldoen om als beursgenoteerd product gelanceerd te worden.

Vervolgens valt op pagina 13 van het onderzoekspaper te lezen dat de enige assets die waarschijnlijk voldoen aan de eisen om als ETF gelanceerd te worden bitcoin en ether zijn. Daarbij hebben ze onder andere gekeken naar de volwassenheid van de spotmarkt en de futures markten van beide assets.

Hierbij zijn de volumes van de respectievelijke markten in acht genomen, de spreads tussen het vraag en aanbod, de diversiteit van kopers en verkopers op de markt en meer zaken die laten zien in hoeverre het om een volwassen markt gaat.

Nog altijd zorgen om manipulatie van bitcoin koers

Wel laat de Australische autoriteit weten zich zorgen te maken over manipulatie in de markt. “Hoewel er geen consensus is, komen de meeste onderzoeken tot de conclusie dat de koers van bitcoin vooral tot stand komt op ongereguleerde markten, in plaats van de gereguleerde futures markt.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de meeste van deze onderzoeken plaatsvonden voor de enorme toename in handelsvolume op de gereguleerde CME eind 2020, zo valt op pagina 15 en 16 van het rapport te lezen.

Hoewel de Australische financiële toezichthouder positief is over de ontwikkeling van de markt van bitcoin en de asset klaar acht voor de lancering van een beursgenoteerd product, zijn er nog wat twijfels over de classificatie. “We achten het niet verantwoordelijk om een asset-klasse te wijzigen om de kaders te verbreden zodat bitcoin eraan kan worden toegevoegd”, zo gaan de autoriteiten verder.

Er moet voordat het feest kan plaatsvinden dus nog wel een kader worden geschetst waaronder “crypto-assets” zoals ze het in het paper noemen vallen. Op dit moment kan een geregistreerd gemanaged investeringsvehikel niet worden geautoriseerd om direct bitcoin vast te houden. Het lijkt dus nog wel even te duren voordat een bitcoin ETF in Australië daadwerkelijk van de grond komt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....