Beurswaakhond Australië in whitepaper: Bitcoin markt klaar voor ETF

In Amerika is het inmiddels niet meer bij te houden hoeveel aanvragen er voor een ETF bij de financiële toezichthouder liggen, maar écht enthousiast om er eentje te accepteren lijken ze nog niet. In Australië staan ze er wat positiever in, want de hoogste wetgever op financieel gebied heeft aangegeven dat bitcoin aan alle standaarden voor een ETF voldoet.

In een onderzoekspaper hebben de Australische autoriteiten uiteengezet waarom bitcoin volgens hen aan de standaarden voldoet. Het lijkt dan ook niet lang meer te duren voordat we een Australische bitcoin ETF mogen verwelkomen. Wat uiteraard een meer dan goed teken is voor de markt, aangezien Australië geen klein land is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Veel interesse voor beursgenoteerde bitcoin-producten

De Australische autoriteiten beginnen op pagina 6 van het paper met de interessante constatering dat de beursgenoteerde bitcoin-producten in Canada op enorm veel belangstelling kunnen rekenen vanuit de markt. Ze geven aan in Australië op de hoogte te zijn van diezelfde interesse die in het land heerst om nationale beursgenoteerde bitcoin-producten te kopen.

Daarbij geven ze aan zich ook bewust te zijn van de risico’s en gevaren voor de consument en markten als deze producten niet op de juiste manier worden gelanceerd. De belangrijkste issue die is uitgewerkt in het onderzoekspaper is of bitcoin aan de bestaande verwachtingen en eisen kan voldoen om als beursgenoteerd product gelanceerd te worden.

Vervolgens valt op pagina 13 van het onderzoekspaper te lezen dat de enige assets die waarschijnlijk voldoen aan de eisen om als ETF gelanceerd te worden bitcoin en ether zijn. Daarbij hebben ze onder andere gekeken naar de volwassenheid van de spotmarkt en de futures markten van beide assets.

Hierbij zijn de volumes van de respectievelijke markten in acht genomen, de spreads tussen het vraag en aanbod, de diversiteit van kopers en verkopers op de markt en meer zaken die laten zien in hoeverre het om een volwassen markt gaat.

Nog altijd zorgen om manipulatie van bitcoin koers

Wel laat de Australische autoriteit weten zich zorgen te maken over manipulatie in de markt. “Hoewel er geen consensus is, komen de meeste onderzoeken tot de conclusie dat de koers van bitcoin vooral tot stand komt op ongereguleerde markten, in plaats van de gereguleerde futures markt.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de meeste van deze onderzoeken plaatsvonden voor de enorme toename in handelsvolume op de gereguleerde CME eind 2020, zo valt op pagina 15 en 16 van het rapport te lezen.

Hoewel de Australische financiële toezichthouder positief is over de ontwikkeling van de markt van bitcoin en de asset klaar acht voor de lancering van een beursgenoteerd product, zijn er nog wat twijfels over de classificatie. “We achten het niet verantwoordelijk om een asset-klasse te wijzigen om de kaders te verbreden zodat bitcoin eraan kan worden toegevoegd”, zo gaan de autoriteiten verder.

Er moet voordat het feest kan plaatsvinden dus nog wel een kader worden geschetst waaronder “crypto-assets” zoals ze het in het paper noemen vallen. Op dit moment kan een geregistreerd gemanaged investeringsvehikel niet worden geautoriseerd om direct bitcoin vast te houden. Het lijkt dus nog wel even te duren voordat een bitcoin ETF in Australië daadwerkelijk van de grond komt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Wat is ethereum Nieuws
ETH Koers Stuit Op Weerstand $3K Niveau – Wat Gaat Ethereum Doen?

De Ethereum koers staat deze vrijdag net onder het niveau van $3.000 en het heeft...

beste ai crypto Nieuws
AI Coins In De Lift Na Winst Nvidia – 3 Beste Crypto AI Projecten

Nvidia, de bekende fabrikant van microchips, maakte op woensdag zijn omzet van Q4 2023 bekend....

Reddit crypto Bitcoin
Reddit Duikt in Crypto: Bitcoin en Ether Investeringen Voor Beursdebuut!

Reddit heeft plannen onthuld om naar de beurs te gaan op de New York Stock...

Nieuws
‘Halving gaat bitcoin koers naar $273.000 brengen’

De bitcoin koers staat de afgelopen dagen onder druk en heeft moeite om weer boven...

Lees meer