El Salvador koopt weer 100 bitcoin bij, totaal staat nu op 1.220 BTC

El Salvador koopt weer 100 bitcoin bij, totaal staat nu op 1.220 BTC

President Nayib Bukele van El Salvador maakte gisteren bekend dat hij opnieuw bitcoin (BTC) heeft gekocht. Op Twitter deelde hij dat zijn land 100 BTC aan haar schatkist heeft toegevoegd. Daarmee komt het totale aantal BTC dat het land heeft aangeschaft op 1.220 BTC.

Bitcoin in kas

Het is alweer bijna drie maanden geleden dat El Salvador van bitcoin een 'wettig betaalmiddel' maakte. Sinds 7 september gebruikt het de cryptovaluta naast de Amerikaanse dollar als nationale munt én betaalnetwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In verschillende 'chunks' heeft Bukele deze 1.220 BTC bij elkaar verzameld:

  1. Op 6 september kocht het land de eerste 200 BTC.
  2. Een dag later, op 7 september, bracht Bukele het totaal eerst op 400 BTC en later die dag op 550 BTC.
  3. Op 20 september schafte het land 150 extra bitcoin aan, wat het totaal op 700 BTC bracht.
  4. 28 september deed Bukele de grootste aankoop: met 420 BTC bracht hij het totaal op 1.120 BTC.
  5. Nu op 26 november kwamen daar de laatste 100 BTC bij.

De totale waarde van de bitcoin van het land is ongeveer $66 miljoen. Zoals alle eerdere keren, maakt Bukele van de 'dip' gebruik.

Er is weinig bekend over deze aankopen, buiten de minimale informatie in de tweets om. Zo is niet bekend wie de private keys van de bitcoin beheert (of dat de coins bij een custodial staan). Ook is er geen transparantie over adressen en exacte aankoopprijzen.

Bitcoin is van zichzelf wél transparant: alle adressen zijn publiekelijk in te zien. Bukele zou er voor kunnen kiezen om 'het adres' met de 1.220 BTC openbaar te maken. Zo kan iedereen zien dat er niet met het publieke geld wordt gesjoemeld of geschoven.

Nog meer?

De aankoop lijkt een (indirecte) reactie te zijn op een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de richting van het Centraal-Amerikaanse land. In een rapport gaf het financieel instituut enkele dagen geleden te kennen níet achter de plannen te staan.

Afgelopen week kondigde de president aan dat ze $1 miljard willen ophalen met een 'bitcoin bond'. De helft van deze obligatie gaat gebruikt worden om $500 miljoen aan bitcoin uit de spotmarkt te kopen.

Het plan is om dit dan vijf jaar te hodlen, alvorens het in de vorm van 'coupons' de potentiële winst uitbetaald aan de participanten.

Wil je meer weten over Bitcoin in El Salvador? Luister dan naar onze laatste Hup Bitcoin met redacteur Arnold Hubach die in totaal acht weken in El Salvador was.

Of kijk de documentaire!

Lees meer over:
Bitcoin El Salvador

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties