Elizabeth Warren wil extreme regels voor gebruik bitcoin

Nieuwe plannen uit de Verenigde Staten zorgen voor onrust in de wereld van bitcoin (BTC). Het gaat deze keer om een voorstel genaamd ‘Digital Asset Anti-Money Laundering Act Of 2022’.

Senatoren Elizabeth Warren en Roger Marshall moet zorgen voor een compleet nieuw wettelijk kader voor het gebruik van bitcoin. Als het voorstel er uiteindelijk komt, moeten gebruikers van BTC voldoen aan Know-Your-Customer (KYC) regels.

Denk daarbij aan het identificeren en verzamelen van data als nu al het geval is bij een bank, of grote cryptobeurzen. In de praktijk wordt er van programmeurs verlangd dat zij soortgelijke maatregelen inbouwen. Als gebruiker zou je ook strafbaar zijn als je niet aan die regels voldoet. Hoe dit specifieke ‘idee’ gehandhaafd moet worden is niet duidelijk. Er zijn immers meer plekken op de wereld waar je (open) software kunt schrijven dan Amerika.

Ook privacy tools liggen onder vuur. Eerder dit jaar werd een developer nog opgepakt in Nederland. Alexey Pertsev zit nog altijd vast. In dit voorstel moeten bedrijven voorkomen dat ze in contact komen met bitcoin dat verbonden is aan privacy tools. In de regel kun je, na identificatie, op verschillende plekken je bitcoin verkopen. Met nieuwe richtlijnen kunnen er echter extra regels komen daarvoor. Er bestaan al databases met zwarte lijsten voor tal van geldstromen.

Het beleid moet worden uitgestippeld door de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Dat is dan weer een onderdeel van het ministerie van Financiën. Zij zijn gespecialiseerd in het verzamelen van data over geldstromen. Een andere opmerkelijk uitkomst is dat bedrijven ook zonder aanvraag over klanten moeten rapporteren aan FinCEN.

Er moeten ook uniforme regels komen voor tal van spelers in de markt. Van grote beurzen tot aan kleine miners, iedereen moet onder een bepaalde term vallen en aan regels gaan voldoen. Een Engelse quote uit het voorstel: “Classifying custodial and unhosted wallet providers, cryptocurrency miners, validators, or other nodes who may act to validate or secure third-party transactions, independent network participants, including MEV searchers, and other validators with control over network protocols as money service businesses.”

Het gaat hier om een eerste aanzet naar een nieuwe set aan regels. Er is nog niets bevestigd en er staat nog niets vast. Wel is duidelijk dat er ook in de Verenigde Staten werk wordt gemaakt van het reguleren van de industrie.

Poll

Ben jij bang voor nieuwe wetten (in Amerika, de EU of daarbuiten) rondom bitcoin?



Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...