Elon Musk: ‘Inflatie is de meest regressieve belasting van allemaal’

Elon Musk kruipt langzaam maar zeker steeds meer in de richting van bitcoin. Zoals je wellicht weet is Musk er niet vies van om de boel flink op te stoken op Twitter en ditmaal geeft hij zijn mening over inflatie.

"Inflatie is de meest regressieve belasting van allemaal en toch wordt het verdedigd door degenen die claimen progressief te zijn," aldus Musk over inflatie. Een regressieve belasting betekent dat je relatief meer gaat betalen naarmate je inkomen lager is. Wat effectief dus het verschil tussen arm en rijk groter maakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin maakt inflatie onwaarschijnlijk

Onder een bitcoin standaard zou het oneerlijke regressieve effect van inflatie een stuk onwaarschijnlijker zijn. Simpelweg omdat bitcoin een maximum van 21 miljoen eenheden kent. Als de wereld op een bitcoin standaard zit, dan zou er enkel inflatie optreden indien de wereldwijde productie van de mens daalt.

De koopkracht van bitcoin zou onder een pure bitcoin standaard immers de volledige menselijke productie gedeeld door 21 miljoen zijn. Als de menselijke productie stijgt, dan stijgt de koopkracht van je bitcoin. Als de menselijke productie daalt, dan daalt de koopkracht van je bitcoin en hebben we alsnog inflatie.

Inflatie onder een bitcoin standaard is dus niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Het is mooi om te zien dat Elon Musk over dit soort onderwerpen steeds meer van zich laat horen. Hetgeen waarschijnlijk betekent dat hij zich meer in bitcoin aan het verdiepen is.

Musk dreigt met verkoop van meer Tesla aandelen

De tirade van Musk over het regressieve effect van inflatie is niet het enige vuurwerk wat we gisteren van hem zagen op Twitter. Musk reageerde ook nog gevat op een bericht van Bernie Sanders, een Amerikaans politicus, die riep dat we van de extreme vermogende moeten eisen dat ze een eerlijke hoeveelheid belasting betalen.

Musk is in korte tijd uitgegroeid tot (een van de) rijkste mensen op aarde. Op papier in ieder geval. Dit soort oproepen raken hem dus direct.

Musk is al langer klaar met dit soort berichten en reageerde op de geroutineerde politicus. "Ik vergeet steeds dat jij nog leeft. Wil je dat ik meer aandelen verkoop, Bernie? Zeg het maar hoor...," aldus Musk die vorige week nog voor miljarden aan Tesla aandelen verkocht.

Hiermee lijkt Musk steeds meer tegen de gevestigde (economische) orde aan te trappen en laat hij een geluid horen dat heel goed past bij bitcoin. Met Tesla heeft hij uiteraard al veel bitcoin, maar Elon Musk is nog geen Jack Dorsey die 100 procent achter bitcoin staat en alles doet om het te laten slagen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....