Enorm goede eerste dag Bitcoin ETF Canada, $165 miljoen handelsvolume

De allereerste Bitcoin Exchange Traded Fund (ETF) van Noord-Amerika is gisteren gelanceerd. Volgens data van Bloomberg was de indextracker op de eerste dag voor $165 miljoen aan aandelen, waarvan $80 miljoen in het eerste uur.

Bitcoin ETF in Canada

De Purpose Bitcoin ETF (met de noemer BTCC) kreeg eerder deze maand in Canada goedkeuring van de lokale beurswaakhond. Het is genoteerd aan de Toronto Stock Exchange (TSX). De fysieke Bitcoin die de ETF verhandelt, wordt staat in beheer bij Gemini.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens analist Eric Balchunas van Bloomberg was het een "epische eerste dag" voor Purpose. Waarom? Een Exchange Traded Funds is een manier waarmee beleggers aandelen kunnen kopen en verkopen. Daarbij volgt deze ETF de prijs van de onderliggende activa. Zo kunnen ze hierin handelen zónder deze bitcoin zelf te hoeven bezitten.

De Bitcoin ETF van Purpose biedt dus een "gemakkelijke en efficiënte toegang" tot Bitcoin "zonder het bijbehorende risico van zelfbewaring binnen een digitale portemonnee", aldus Purpose. Zij zijn de vermogensbeheerder dat de ETF beheert.

En dat is dus wel duidelijk: in de eerste dag is er voor $165 miljoen aan het fonds verhandeld, met dus een volume van $80 miljoen in het eerste uur.

ETF's in Noord-Amerika

De CEO van Purpose geeft iets meer context over zijn financieel product:

"Wij geloven dat Bitcoin als eerste en grootste cryptovaluta, klaar is om door te groeien en verder geaccepteerd te worden als alternatief."

Volgens Balchunas van Bloomberg was BTCC zo'n succes, dat het een record is op de beurs. Als je zelfs de Amerikaanse markt mee zou rekenen, zou het in de top vijf terecht zijn gekomen.

De Bitcoin ETF van Purpose was de eerste van Noord-Amerika. In de VS gaan de toezichthouders nog niet overstag. De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft aanvragen afgewezen van bedrijven die een ETF willen lanceren. Bitwise en Wilshire Phoenix hebben tot dusver nul op rekest gekregen. Momenteel lopen er nog wel enkele aanvragen, van bijvoorbeeld Valkyrie en VanEck.

Canada heeft meer geluk gehad, zo lijkt het: de Purpose Bitcoin ETF kreeg groen licht op 11 februari - en is dus een groot succes. En een tweede ETF, door Evolve Funds Group, kreeg deze maand ook goedkeuring. Deze is momenteel echter nog niet verhandelbaar.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws