‘Er zijn op dit moment weinig nieuwe kopers voor bitcoin’

The Rational Root is een Nederlandse analist die momenteel furore maakt binnen de bitcoin-gemeenschap met zijn on-chain analyses die vrijwel altijd hout snijden. Ditmaal bespreekt Root op zijn Substack de zogenaamde nieuwe vraag naar bitcoin die hij op het netwerk kan identificeren door de hoeveelheid bitcoin die in handen is van kort termijn investeerders.

We spreken van korte termijn investeerders als het gaat om investeerders die hun bitcoin minder dan 155 dagen bezitten.

Korte termijn holders

Met on-chain analyse is het mogelijk om de leeftijd van munten te zien en de supply van bitcoin te verdelen in korte termijn en lange termijn holders. "Korte Termijn Holder (KTH) Supply kun je zien als verse vraag die naar bitcoin toekomt. Een toename in de KTH Supply betekent dat veel jonge munten in beweging zijn, wat erop wijst dat er veel nieuwe mensen in de markt komen", aldus Root.

Een piek in de STH Supply komt vaak op het moment dat bitcoin zelf een all-time high bereikt. Voor bodems kunnen we het tegenovergestelde zeggen. Vaak zie je dat de bitcoin koers een bodem bereikt op het moment dat de STH Supply zich aan de onderkant begeeft.

'Er zijn op dit moment weinig nieuwe kopers voor bitcoin'

Dat is precies wat we op dit moment zien, al betekent dat uiteraard niet dat we per definitie op een bodem zitten en vanaf het huidige koersniveau weer omhoog zullen bewegen. Uiteindelijk is een volgende bullmarkt natuurlijk nooit een zekerheid, omdat daar vraag voor nodig is en die komt niet uit het niets aanwaaien.

Macro-economische plaatje

Ook over het macro-economische plaatje is Root op dit moment niet heel positief. "We beginnen met de macro-economische omstandigheden waar we onszelf in terugvinden, een dalende liquiditeit. Door het strengere beleid van centrale banken als de Federal Reserve is er een minder gunstig klimaat voor risico-assets gecreëerd. Er is een sterke correlatie tussen de wereldwijde liquiditeit en de prestaties van risico-assets", aldus Root.

'Er zijn op dit moment weinig nieuwe kopers voor bitcoin'

In de bovenstaande grafiek van Root is te zien hoe de wereldwijde liquiditeit (geldhoeveelheid) op dit moment dalende is. Door te kijken naar vergelijkbare perioden uit het verleden kunnen we opmaken wat dit geregeld betekent voor de koersen van financiële assets.

De afname van de wereldwijde liquiditeit zorgt momenteel voor een neerwaartse druk op de bitcoin koers. Combineer dat met de ellende bij Binance en je hebt het ideale recept voor een lastige periode voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....