Golden Cross voor bitcoin in augustus, nieuwe koersexplosie in aantocht?

De populaire YouTube-analist InvestAnswers heeft het idee dat bitcoin weleens door het dag kan gaan de komende maanden. Volgens InvestAnswers is het wachten op het moment dat twee belangrijke indicatoren in de grafiek elkaar kruizen. Het gaat dan om het 50-weekse bewegende gemiddelde dat het 200-weeks bewegende gemiddelde naar boven moet doorkruizen.

Als dat lukt, dan is de kans volgens InvestAnswers groot dat bitcoin weer aan een nieuwe maanmissie begint.

Golden Cross

In de technische analyse noemen we deze doorkruizing ook wel een Golden Cross. Men spreekt uiteraard van Golden omdat het vaak om een positieve koersexplosie gaat als dit gebeurt. Een Golden Cross is het tegenovergestelde van een Death Cross, waarbij het 50-weekse bewegende gemiddelde juist onder het 200-weeks bewegende gemiddelde kruipt.

Vaak is dit een indicatie van een trendverandering. Het 50-weekse bewegende gemiddelde is een weergave van de meer korte termijn trend ten opzichte van het 200-weeks bewegende gemiddelde. In die zin is het dus een positieve ontwikkeling dat we nu boven het 200-weekse bewegende gemiddelde uitbreken.

Dat heeft uiteraard alles te maken met de opleving die bitcoin in de eerste maanden van 2023 doormaakte. Voor nu staat onze favoriete digitale munt op een plus van ongeveer 60 procent voor dit jaar. Het zou mooi zijn als InvestAnswers gelijk krijgt, maar een plus van ruim 60 procent is natuurlijk ook al prachtig voor één jaar.

Stijging van 65 tot 70 procent

InvestAnswers verwacht dat het 50-weeks bewegende gemiddelde het ongeveer in augustus voor elkaar krijgt om het 200-weeks bewegende gemiddelde te doorkruizen. “Normaal gesproken zien we dan een koerswinst van 65 tot 70 procent op die momenten”, aldus de optimistische analist.

Jammer genoeg is technische analyse niet de enige factor die een rol speelt in het verloop van de bitcoin koers. Sterker nog, op dit moment lijken de macro-economische omstandigheden een zwaardere rol te spelen in het geheel.

De renteverhogingen van de Federal Reserve drukten in 2022 gigantisch op de markt en zijn daar sindsdien nog niet mee gestopt. Voor nu is het afwachten tot de volgende rentevergadering van de Federal Reserve, die voor 14 juni op de planning staat.

Dat kan weleens het moment worden waarop de Federal Reserve een rentepauze aankondigt en voor het eerst een vergadering aflegt zonder de rente te verhogen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....