Europees Parlement gaat 14 maart stemmen over MiCA

Het voorstel van de Europese Unie om de cryptomarkt te reguleren is ingediend bij het Europees Parlement. Het betreft de nieuwste versie van het beruchte MiCA, Markets in Crypto Assets.

Stemming over regulering

De Economische en Monetaire Commissie (ECON) van het Europees Parlement zal op 14 maart over het nieuwste MiCA-concept gaan stemmen. Daarmee gaar de potentiële regulering naar een volgende stap in het proces, zo deelt rapporteur Stefan Berger op Twitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na de stemronde zal het concept ook nog langs de Raad en de Commissie gaan.

De stemming werd eind februari nog uitgesteld. Het conceptplan kwam de laatste weken regelmatig in het nieuws door opschudding over een mogelijk verbod op bitcoinmining. Enkele parlementariërs wilden een inperking van proof-of-work in MiCA fietsen.

Als het aan de fracties van de Linksen, Groenen en Sociaal-democraten lag, zou er een limiet komen cryptomining vanwege de vermeende milieu-impact.

Wordt vervolgd

Een zestal ambtenaren en regelgevers van verschillende EU-lidstaten riepen op tot een Uniebreed verbod op PoW. Echter is dit niet het doel van MiCA en dus besloot men onder leiding van Berger om dit amendement uit het conceptvoorstel te schrappen.

"Gezien de controversiële discussies rond het energieverbruik van crypto-activa, zou de taxonomie duidelijkheid kunnen bieden en zorgen voor een betere informatiebasis voor consumenten. Een onafhankelijke bespreking van de proof-of-work is niet langer gepland in MiCA."

Berger merkt ook op dat er veel steun is voor MiCA en dat men een technologieneutrale en innovatievriendelijke financiële sector voor ogen heeft.

Volgens de Duitser zal het regelgevend kader goed zijn voor de innovatie, consumentenbescherming en rechtszekerheid in de cryptospace.

Maar zo ver is het dus nog niet. 14 maart zal het Europees Parlement over het idee gaan stemmen. Wordt vervolgd, dus!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!