Inflatie in Nederland volgens Europese rekenmethode op 16,8%

De geldontwaarding in Nederland zet zich nog even voort. Iedere consument voelt dat in zijn portemonnee, maar ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bevestigt dit nu. Volgens de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was de inflatie in oktober maar liefst 16,8 procent.

Inflatie-index

Tijdens het vorige meetpunt in september, was dat nog 17,1 procent. Daarmee daalt de geldontwaarding een klein beetje ten opzichte van vorige maand, maar vergis je niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De halfwaardetijd van spaargeld is nu 4,4 jaar. Spaargeld verliest in 53 maanden (bij aanhoudende inflatie van 16,8 procent) de helft van haar waarde. Je hoeft daar niets voor te doen, behalve het aanhouden op de bankrekening.

Inflatie in Nederland volgens Europese rekenmethode op 16,8%

De HICP is een eerste raming op basis van nog onvolledige brongegevens, zo meldt het CBS. De verwachting is dat de Nederlandse consumentenprijsindex (CPI) over een week wordt gepubliceerd.

De 16,8 procent betekent een prijsverhoging van producten en goederen sinds exact een jaar geleden (oktober 2021).

Energie, voedsel en diensten

Met name energieprijzen stegen in deze periode veel, met bijna 100 procent, wat overigens lager is dan in september. Voedingsmiddelen, dranken en tabak zijn overigens wél duurder ten opzichte van oktober 2021, met een stijging van 11,5 procent. In september was dit nog 10,5 procent.

Diensten zijn 6 procent duurder geworden en industriële goederen exclusief energie 7,8 procent.

Inflatie in Nederland volgens Europese rekenmethode op 16,8%

In de hele wereld loopt de inflatie op, en daarom ondernemen centrale banken actie. Ook de Europese Centrale Bank, verantwoordelijk voor het monetair beleid van onze euro. Ze verhoogden vorige week de basisrente met 0,75 procent.

Op dit moment staat de rente op 1,5 procent. Niet zo lang geleden was dit percentage nog negatief (!). Het mandaat van de ECB is om de inflatie terug te brengen naar 2 procent.

Intussen vertelt voorzitster Christine Lagarde dat ze inflatie niet zag aankomen, gezien ze juist hun uiterste best moesten doen om deflatie te bestrijden.

Bitcoin's monetaire beleid is simpel, transparant, voorspelbaar en onveranderbaar: 21 miljoen coins, die geleidelijk in omloop worden gebracht volgens een schema dat je zelf kunt verifiëren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!