Europese toezichthouders is op zoek naar extra data rondom bitcoin

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (EAEM) is druk in de weer met regels rondom bitcoin. De Europese toezichthouder richt zich op het reguleren van de industrie.

In de praktijk betekent dat simpelweg meer data-opslag. Financiële dienstverleners moeten bijvoorbeeld meer klantgegevens verzamelen. Desgevraagd moeten die gegevens worden gedeeld met bijvoorbeeld de politie of de belastingdienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Om daar bij te helpen vraagt de EAEM om input van buitenaf. Ze willen graag meekijken met de handel op centrale beurzen of over-the-counter handelsplatformen. Via een open aanbestding staat er een simpel voorstel: lever uitgebreide data aan rondom cryptocurrency’s en transacties.

Het moet wel off-chain zijn. Dus niet simpelweg de transacties, maar bijvoorbeeld dataset over het gedrag van handelaren. Denk aan informatie over spot- of futuremarkten.

Het contract is tot 100.000 euro waard.

Doel

Het doel is helder: meer inzicht krijgen in hoe beurzen en gebruikers omgaan met bitcoin en tokens. In Europa is men druk in de weer met een grootschalige aanpak van de industrie rondom bitcoin.

Men legt daar nu de laatste hand aan het pakket genaamd Markets in Crypto Assets (MiCA). Het doel is om alle regelgeving in de 27 lidstaten gelijk te trekken. In de praktijk zal het allicht nog wel wat verschillen per land.

De regels moeten naar verluidt in 2024 worden uitgerold.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...